Anmeldelse: Batman: The Killing Joke

Som en af få, unikke tegneserieudgivelser i slutfirserne bragte "Batman: The Killing Joke" en seriøs og filosofisk tone til det tidligere farverige og naive tegneserieunivers. Dens barske indhold var med til at bane vejen for, at mediet i dag accepteres som en seriøs kunstart. Tegneseriens grumme og voksne fortælling har dog været i vejen for, at den yderligere kunne populariseres via en filmatisering. Først 28 år senere har vi fået muligheden for at se dens ikoniske ruder komme til live i en tegnefilm for voksne.

"Batman: The Killing Joke" handler først og fremmest om den metaltræthed, der har udviklet sig i den evige kamp mellem Batman og hans største fjende: Jokeren. Efter utallige års kampe er de to skikkelser, som stort set er hinandens modpoler, begge interesserede i endeligt at omvende modparten. I midten af denne ideologiske kamp mellem orden og kaos finder vi politikommisær Jim Gordon og hans datter Barbara, der selv har bekæmpet kriminalitet side om side med Batman som Batgirl. Til forskel fra forlægget har animationsfilmen valgt at fokusere på denne detalje ved at indføre en længerevarende prolog, der følger en ung Barbara, som på godt og ondt i kampen mod kriminalitet lærer Batman og sig selv at kende.

Når et bestemt medie oversættes til et andet, er det vigtigt at holde for øje, at forskellige medier har både overlappende og forskellige styrker og svagheder. Netop prologen i "Batman: The Killing Joke" viser, hvor omfattende ændringer fra ét medie til et andet kan være. Til gengæld gengiver anden halvdel forlægget ret trofast, hvilket modsat viser, hvor meget tegneserie- og filmmediet kan overlappe.

Der er især to ting, der springer i øjnene. Først hvor meget Batgirl er i fokus i denne fortælling, og dernæst hvor selvbevidst dialogen er. Der er dog en klar pointe med begge dele, for Batgirls udvikling i historien bliver en vigtig indgang til bedre at forstå den overordnede konflikt mellem Jokeren og Batman. Samtidig er de meget selvbevidste kommentarer, der slynges ud allerede fra første sekvens, med til at videreudvikle selve fortællingens filosofiske undersøgelser. Når dialogen f.eks. direkte udpeger forhold mellem Batgirl og hendes homoseksuelle ven, den gangster, hun jagter, Batman eller selve publikum, bliver disse ellers arketypiske, todimensionale karakterer gjort meget mere nuancerede og i sidste ende meget mere menneskelige.

Der er dog langt fra kun dybsindig snak. Der er masser af herlige actionsekvenser, som det meste af tiden er fremragende animeret. Tegnestilen er måske en tand simpel, men det er en fryd at se klassisk 2D-animation på det store lærred, endda med en kraftig lydside bag sig. Jeg var selv så medrevet fra start, at jeg glemte at hive notesbogen frem. Blodet flyder endda i nogle scener, hvilket fint understreger, at tegnefilm sagtens kan være lavet til voksne. Stemmelægningen er formidabel, og selvom Kevin Conroys Batman og Mark Hamills Joker lyder markant ældre, hvilket de heldigvis også er i historien, så udtrykker deres stemmer præcis de følelser, de skal. Selv Jokerens sang, der måske for nogen kan virke lidt aparte, leverer Hamill med sin unikke affekt.

"Batman: The Killing Joke" er en filmatisering, der er sig selv og sit ophav meget bevidst. Den tilføjer noget nyt, men respekterer samtidig tegneseriens høje agtelse. Om det er inklusionen af Batgirls seksualitet, kærlighedssnakken med den homoseksuelle ven eller Batmans fremskredne alder, så er alle tilføjelser med til at underbygge og nuancere den tidligere fortælling om orden mod kaos. Dialogen kan til tider virke opstyltet, men hvis det er prisen for at dykke ned i de intelligente lag af en tidligere overkarikeret kunstart, betaler jeg gerne den pris – især til biografen.

Batman: The Killing Joke

Kommentarer

Batman: The Killing Joke

  • ★★★★★★0

    Jeg er normalt ret stor fan af DC's animerede film, men i løbet af de sidste par år, har de desværre sendt lidt fesne film på markedet og The Killing Joke er en af disse.

    Jeg har på sin vis ikke noget imod, at Brian Azzarello har forsøgt at bygge noget mere på historien, da den oprindelig historie jo ikke er specielt lang og jeg kan ikke rigtigt hidse mig op over..

    .. forholdet/sexen mellem Batman og Batgirl, da det før er set i tegneserierne og de animerede serier, at de to har haft et forhold.

    Problemet er bare lidt, at den første halve times tid føles lidt ligegyldig. Azzarello er ellers en virkelig skarp forfatter normalt og man skulle mene, at hans stil ville være et godt match med Moores stil, men åbenbart ikke.

    Hvis man havde valgt at nøjes med en film på de cirka 45 min., som den ville ende på uden tilføjelserne, ville man bestemt have haft et meget stærkere produkt, men stadig ikke et produkt, som er i samme liga som de bedste animerede Batman-film (som alle er bedre end alle liveaction-udgaverne), The Dark Knight Returns, Mask of the Phantasm og Batman Beyond: Return of the Joker - dette skyldes, at animationsstilen ganske enkelt ikke passer voldsomt godt til materialet.

    Samtidig føles The Killing Joke slet ikke så grænseoverskridende, som den var i sin tid og det er ellers ikke fordi der er skruet ned for volden, men når jeg læser tegneserieudgaven i dag, har jeg lidt samme indtryk, selvom Grant Morrisons tolkning af slutningen gav den et lidt andet spin, da jeg hørte den for et par år siden.

    Mark Hamill, Kevin Conroy og Tara Strong gør hvad de gør bedst og jeg glæder mig til at se dem i den nye Justice League-serie, men det er desværre primært deres præstationer, der gør, at filmen i bedste fald er en middelmådig affære.

    Zero Cool 8-08-16 00:18

  • ★★★★★0

    Selv Jokerens sang, der måske for nogen kan virke lidt aparte, leverer Hamill med sin unikke affekt.

    Han synger også i spillet Batman Arkham City, en ting som fungere ret så fantastisk, selv om man ikke ser ham men blot høre det, nåja og i Batman Arkham Knight (som primær blev reddet takket være Mark Hamill)  har han også en sjov lille sang sekvens, der er ret morsom, alt sammen indtalt af Mark Hamill.

    Jeg er selv igang med et gensyn med hele Justice Leauge serien på BD, og damm der er nogle gode historier samt karaktere, og igen har vi Kevin Conroy som Batman, samt Mark Hamill som Jokeren, samt en masse andre gode voice actors.

    Elwood 8-08-16 00:55

  • ★★★★0

    #Elwood:

    Arkham Knight? er den blevet god på PC? Nu du fortæller mest om Batman spil..

    Gasivodo 8-08-16 08:17

  • ★★★★★0

    Det er blevet spilbart ja, historien og det kan de desværre ikke redde, men ja det er MEGET bedre end det var fra Launch fik det da det var på tilbud efter jeg havde gennemført det på PS4. og jeg spiller det hel fint.

    Holder dog en pause pt. fordi jeg skal samle mig sammen til de to mest irreterne ting den store tank battle, samt jagten i tunnelen, to ting among others jeg vitterligt ikke forstår sku være med i det spil suk.

    Men ja spillet er fuldt ud spilbar i forhold til da det først kom ud kort varigt.

    Elwood 8-08-16 13:46

  • ★★★★★1

    Og med alt det sagt venter stadigvæk på og få set filmen her, så jeg også kan kaste min egen dom over den.

    Elwood 8-08-16 13:47

  • ★★★★★1

    Spændt på den her, ikke mindst om det ekstra plot føles påklistret eller faktisk bidrager på en fornuftig måde til helheden. 

    Lars! 8-08-16 16:14

  • 1

    Spændt på den her, ikke mindst om det ekstra plot føles påklistret eller faktisk bidrager på en fornuftig måde til helheden. 

    Det første er også, hvad mange fans af tegneserien har sagt, men jeg havde bestemt en anderledes oplevelse af, at den netop bridrog vildt meget til at nuancere og bedre forstå Batman og alt det han står for gennem fokuset på Batgirl, der som mange af hans andre hjælpere altid er kommet i konflikt med hans asociale og enerådige, ja nærmest heremit-agtige, personlighed.

    Det hjælper heller ikke på skildringen af disse fine nuancer, at der er så rå en overgang og fokusskift fra prolog til selve filmatiseringen af tegneserien.

    Hvis man ikke kan opfange de her nuancer, kan man så bare ignorere den første halve time, når den engang kommer på Blu-Ray herhjemme. Det er i hvert fald hvad intentionen var hos tegnefilmens skabere.

    BusinessMonkey 8-08-16 19:49

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen