Anmeldelse: Ghost in the Shell

Filmisk science fiction har kronede dage. Scenen er først og fremmest sat til superheltefilm og tegneseriefilmatiseringer samt franchises som Star Wars og Star Trek, men andre spændende subgenrer er i vælten. I den kontekst er det interessant, om cyberpunk-genren, som sidst havde sin storhedstid indenfor filmens verden med "The Matrix"-trilogien, får et comeback med to film, som mange fans nervøst har bidt negle til udsigten over. "Blade Runner 2049" til sommer som den afgjort største titel og ikke mindst nu med første bud på en live action-filmatisering af den japanske kult manga-tegneserie og anime-filmserie "Ghost in the Shell". Sidstnævnte kan vi heldigvis godt ånde lettet op over.

I fremtidens futuristiske Japan i den fiktive metropol Niihama er en ung kvinde (Scarlett Johansson) blevet reddet efter en fatal ulykke – hvor hjernen er blevet overført til en højteknologisk cyborg-krop. Major, som hun kommer til at hedde, bliver forbedret til at være del af en eliteenhed, som skal nedkæmpe byens farligste kriminelle. Sammen med sin enhed, med den hårdkogte Batou (Pilou Asbæk) ved sin side, kommer hun på sporet af mystiske Kuze (Michael Pitt), der truer sikkerheden i den magtfulde mega-virksomhed Hanka Corporation. Kuze har en sær interesse i Major, og det viser sig, at de to har mere tilfælles, end hun først vil erkende.

Lad os få det på det rene med det samme: "Ghost in the Shell" anno 2017 er ikke en direkte filmatisering af Mamoru Oshiis anime-film fra 1995. Det er i højere grad en heksegryde af et par af filmene samt forfatter Masamune Shirows tegneserier, der startede tilbage i 1989, hvilket kan virke en smule forvirrende fra start oven i de sædvanlige dystopiske cyberpunk-temaer. Når den første forvirring først har lagt sig, overrasker instruktør Rupert Sanders filmatisering som en vellykket og underholdende cyberpunk-basker, der er tro mod sit ophav.

Cyberpunken i "Ghost in the Shell" er nærværende, opslugende og skræmmende kaotisk, som var den skrevet af pioner-forfatteren bag genren, William Gibson. Storbyen er optegnet i kulørte neon-strøg og fascinerende fremtidsteknologi mod slummets og underverdens skygger. Det modernistiske menneskes kamp om ikke at ende som en møtrik i et uoverskueligt maskineri er for længst tabt, og skellet mellem det at være menneske og maskine er opløst i form af avanceret cybernetics. Både fysisk i storbyen og digitalt i cyberspace, hvor helte og skurke stiller de samme spørgsmål om, hvad det vil sige at være menneske, som stilles i bl.a. "Blade Runner" og senest i HBO's "Westworld". Dét gør "Ghost in the Shell" rigtigt godt, sideløbende med blændende og kreative actionsekvenser.

Scarlett Johansson har i de senere år fundet sig selv som actionheltinde ved at imponere med stærke fysiske præstationer i bl.a. den endeløse række af "Avengers"-film. I "Ghost in the Shell" er den 32-årige superstjerne dog ikke mere menneske end menneske og fremstår noget mekanisk af en cyborg med eksistentiel identitetskrise. Pilou Asbæk formår i stedet at skabe balance i kemien mellem Major og Batou med et nuanceret portræt af den empatiske supersoldat, der har både hånden på pistolen og noget på hjerte. Hvilket er et held, eftersom stjerner som franske Juliette Binoche og selveste Takeshi "Beat" Kitano fremstår som komplet lost in translation.

Går alt vel, åbner "Ghost in the Shell" i live action-form op for en række efterfølgende film i samme univers – hvilket bestemt ikke ville gøre noget. Rupert Sanders filmatisering bærer nemlig præg af at være den svære etter i introduktionen af et komplekst og sikkert relativt utilgængeligt univers for de fleste – også selvom mange sikkert vil genkende flere af temaerne og virkemidlerne fra "The Matrix", der lånte af netop "Ghost in the Shell". Som cyberpunk-fan er jeg svært tilfreds, selvom der ér et stykke til den mere poetiske, eftertænksomme og blodige anime fra 1995.

Se også: Moovy TV: "Ghost in the Shell"-interview med Pilou Asbæk!

Se også: Pilou, puns, Stegelmann og spøgelser - Moovy TV til galla på "Ghost in the Shell"!

Ghost in the Shell

Kommentarer

Ghost in the Shell

  • 0

    Glæder mig til at se den

    the-new-meister 6-04-17 12:18

  • ★★★0

    Pyha, den klarer sig ikke så godt blandt anmeldere. Jeg gad vide, om det er fordi den kommer til kort overfor sit legendariske forlæg (og derfor straffes mere end fair er), eller om det virkelig bare er en ret tam film. Eller at anmelderne bare har et problem med cyberpunk. Der er nok kun én måde at finde ud af det på. Måske det er det jeg skal i weekenden. 

    Riqon 6-04-17 12:29

  • ★★★★0

    Jeg napper den i weekenden og er stor sci-fi- og cyperpunk-fan, så jeg glæder mig til at se hvad de har fået ud af universet.

    Bruno 6-04-17 12:32

  • ★★0

    Den får da OK anmeldelser i de danske medier... Politiken, Berlingske, EB og BT giver den også 4 stjerner.

    Rasmus Drews 6-04-17 12:33

  • ★★★0

    Den får da OK anmeldelser i de danske medier... Politiken, Berlingske, EB og BT giver den også 4 stjerner.

    Jamen så tror jeg nok, at jeg tager chancen. 

    Riqon 6-04-17 12:35

  • ★★★0

    Jeg skal muligvis se den her i weekenden, men har det lidt som med Akira-filmatiseringen, at jeg bare ikke ser nødvendigheden, men jeg er heller ikke den primære målgruppe. 

    Babo 6-04-17 13:10

  • 0

    Forventningerne til denne var ikke store. Jeg blev gjort til skamme. Helt igennem forrygende film, for en som ikke kender det oprindelige  forlæg. 

    Jo, der kunne strammes hist og her, men meget glemmes, når man som dansker, stolt ser Pilou give den gas, med årets bedste frisure, brede skuldre og badass attitude, blandet med en god portion menneskelighed. 

    EDIT:

    Nåh ja, så er IMAX 3D for en gangs skyld pengene værd..! 

    soren 6-04-17 13:16

  • ★★0

    Jeg napper den i weekenden og er stor sci-fi- og cyperpunk-fan, så jeg glæder mig til at se hvad de har fået ud af universet.

    Sig til, hvis du mangler selskab - jeg gider godt at se den igen. :)

    Dolphinfriendly 6-04-17 15:52

  • ★★★★0

    Sig til, hvis du mangler selskab - jeg gider godt at se den igen. :)

    Jeg ser den ude i Taastrup, da jeg har nogle fribilletter til BioCity. :D

    Bruno 6-04-17 15:57

  • ★★0

    Det er jo en dagsrejse derud! ;) Tror jeg napper den i IMAX igen.

    Dolphinfriendly 6-04-17 16:03

  • ★★★★1

    Helt op til 30 min. fra København H. :D

    Bruno 6-04-17 16:14

  • ★★0

    Helt op til 30 min. fra København H. :D

    Og så 10-15 min ekstra fra Frederiksberg! Gys!! ;)

    Dolphinfriendly 6-04-17 16:42

  • ★★★0

    Og så 10-15 min ekstra fra Frederiksberg! Gys!! ;)

    Vel ikke for en ung mand på cykel;-P

    T. Nielsen 6-04-17 16:44

  • ★★★★0

    Og så 10-15 min ekstra fra Frederiksberg! Gys!! ;)

    Jeg har taget turen til Frederiksberg en del gange, da jeg havde en veninde der. Det tog helt op til 40 min., fordi jeg gik fra Valby station. :p

    Bruno 6-04-17 17:01

  • 0

    Filmen er noget andet end tegneserien ( eller bør jeg skrive manga'en? ) eller tegnefilmen ( anime'en? ). Der er trukket fra og lagt til. Om det er godt eller skidt har jeg faktisk lidt svært ved, at afgøre.

    Filmen var for mig vist ok det meste af tiden, men havde dog et par øjeblikke, hvor jeg dog blev ramt på de følelsesmæssige tangenter. Men blæst ud af skoene blev jeg ikke.

    En ting slog mig ved filmen. For ikke at ødelægge noget for nogen, kommer det lige i en spoiler-boks. Bare for en sikkerheds skyld.

    Er ghost in the shell 2017 den kvindelig udgave af Robocop?

    Kviesgaard 7-04-17 20:27

  • ★★★1

    Som forventet, var denne live-action filmatisering mildt underholdende, men desværre også en forglemmelig affære. Vi mangler simpelthen et lag i filmen. Det er på flere måder en dumbed down version uden den snert af eftertænksomhed, som var tilstede i anime fra 1995. Man er sådan set fint underholdt af denne cyborgpunk-action og filmens produktiondesign er fint, men ikke helt så overbevisende, som jeg havde håbet på. Scarlett gør en fin figur, men alle mangler noget tyngde til at man for alvor er investeret i figurerne. Til gengæld er der fint gang i den, selvom actionsekvenserne ikke var noget særligt. Lidt standard skyderier og slowmotion er svært at blive imponeret af, men det var så afgjort ikke en kedelig oplevelse. 6/10 herfra. 

    Babo 8-04-17 01:04

  • ★★★0

    Jeg så den og nød den. Måske det er en fordel, at jeg ikke husker så meget af originalen. Mine forventninger var lidt en kølig, distanceret og overvejende cerebral oplevelse med noget Blade Runner-agtig æstetik. Derfor var det en positiv overraskelse faktisk at få lov at føle lidt også. De fleste af karaktererne fungerede ret godt for mig, og jeg blev overrasket over, hvor mange jeg på en eller anden måde kunne holde med/af og heppe på. En god biografoplevelse. 

    Riqon10-04-17 22:27

  • ★★★★0

    Jeg fik set den i Finland, sammen med El_vez.

    Det er en ret habil sci-fi-film, som nok ikke bør sammenlignes med animéen, selvom hele scener er taget derfra. Det er ret tydeligt, som instruktøren mv. også har sagt, at der er elementer fra andre kilder, eksempelvis mangaen. Så på sin vis, står den på egne ben historiemæssigt, samt stiller nogle andre spørgsmål omkring det at være menneske, end animéen gør.

    Skuespillerne gjorde også et ret godt stykke arbejde og det var en interessant verden, som man havde fået opbygget - som El_Vez påpegede bagefter, kunne man godt fristes til at tro, at der også var hentet inspiration fra Blade Runner, da reklameskiltene slet ikke var så massive i bl.a. den animerede udgave.

    Men alt i alt, var jeg ret godt underholdt og filmen er virkelig flot.

    Hele white washing-balladen viste sig samtidig at være pænt fjollet, da Major jo faktisk er japansk, men hendes bevidsthed bare er placeret i en shell, som ikke er japansk af udseende. Men hele Tokyo lader jo til at være et virvar af forskellige befolkningsgrupper.

    Bruno18-04-17 11:43

Log ind for at deltage i diskussionen