Anmeldelse: Paddington 2

Lun børnefilm er et omfavnende bamsekram af inspiration.

Bamsebjørne. Af en eller anden årsag har de landgående dræbermaskiner på fire ben opnået en helt særlig nuttethedsfaktor, hvor vi som børn flaskes op med disneyficering, Bamses billedbog og Yogi Bear. Werner Herzog undrede sig over det underligt konstruerede forhold mellem naturens brutalitet og menneskets naivitet i dokumentaren "Grizzly Man". Mon ikke selv den sarkastiske mesterinstruktør ville bløde op med nyligt afdøde forfatter Michael Bonds fortællinger om plyssede Paddington, der netop nu har fået en filmisk opfølger til børnefilmen fra 2014.

Siden første film har Paddington fundet sig til rette hos familien Brown i London, hvor den godmodige bjørn synes at være afholdt af alle omkring sig. Dog har Paddington travlt. Tante Lucy fylder 100 år, og derfor er den unge brunbjørn på udkig efter en særlig gave – hvilket han finder med en pop-op-bog over London. Det viser sig hurtigt, at bogen byder på flere hemmeligheder end blot at være den perfekte gave til Tante Lucy, hvilket kaster klodsede Paddington ud på et nyt – og ikke helt frivilligt – eventyr.

Peter Plys og Paddington kunne meget vel gå pote i pote ud i solskindsstrålende historier om at stille de helt rette spørgsmål ud i taknemmelighed og påskønnelse. Hvor A.A. Milnes honningelskende hovedperson er mere filosofisk anlagt, kaster Bonds bjørne sig uimponeret (og særdeles klodset) ud i livets små eventyr ved at imødekomme alle med ophøjet venlighed og marmelademadder. "Paddington 2" er en lun familiefilm om det gode i alle mennesker, uden at der tales ned til børn, ligesom den er et omfavnende bamsekram af inspiration - og ikke mindst en rørende påmindelse om at finde eller genfinde tilværelsens glæder.

Tante Lucys fødselsgave er en slags interaktiv guide til London by, som Paddington vil give af ren og skær taknemmelig – og netop jagten efter pop-op-bogen er en rejse ind i dén følelse. Ikke så meget for at give og forvente noget igen, når folk og fæ i nabolaget hjælpes i hverdagen – men fordi de små venligheder i sidste ende gør forskellen for, at vores behårede ven når i mål. I sig selv er temaet muligvis banalt, samtidig med at de mange fjollede – men altid morsomme – påfund indledningsvis fremstår som billige grin. Når brikkerne i stedet falder på plads i et tilsyneladende nøje tilrettelagt narrativt puslespil uden at lempe på smittende sødme, fornøjelige tone og kreativt overskud, imponerer "Paddington 2" som filmisk bedrift.            

Fordi "Paddington 2" ér så rørende eminent, fremstår de danske stemmer malplaceret. Ikke fordi de er dårlige, men fordi sammensætningen af britiske skuespillere er så suveræn. Én ting er familien Brown, som vi kender fra første film. Noget andet er Brendan Gleeson som den bøllede fængselskok Knojern og Jim Broadbent som distræt antikvar. Højdepunktet er dog uden tvivl Hugh Grant. Den prisvindende skuespiller er helt fantastisk som selvparodierende falleret stjerneskuespiller, hvis arrogance og selvopfattelse står i diametral modsætning til Ben Whishaws beskedne Paddington-stemmeføring. Det er umuligt at gengive filmens ærkebritiske tone med danske stemmer. Når alt kommer til alt, ændrer det danske bidrag ikke på, at "Paddington 2" er én af de bedste familiefilm i mange år.

Britisk film og tv har en fornem tradition rettet mod det helt unge publikum. "Paddington 2" indskriver sig som ét af de mest vellykkede produkter som fremragende opfølger til filmatiseringen af Michael Bonds børnebogsserie om den elskelige bjørns eventyr i London. Selvom de danske stemmer formentlig ikke når samme niveau som de originale ærkebritiske, skal publikum immervæk være mere kynisk end Werner Herzog for ikke at lade sig charmere af Paddingtons klodsede og rørende eventyr.

Paddington 2

Kommentarer

Paddington 2

  • ★★★0

    Hvad er det med Nicki Anmelder og så pelsdyr???

    T. Nielsen30-11-17 01:52

  • ★★0

    Hvad er det med Nicki Anmelder og så pelsdyr???

    I like 'em furry-furry. 

    Dolphinfriendly30-11-17 01:53

  • ★★★0

    I like 'em furry-furry. 

    Er det sådan en hippie-ting? :)

    T. Nielsen30-11-17 02:01

  • ★★1

    Mest en reference til "I Like to Move it-Move it". :) Puh, det er vist lidt for sent på natten med den dårlige humor - go' nat!

    Dolphinfriendly30-11-17 02:34

  • ★★★0

    Mest en reference til "I Like to Move it-Move it". :) Puh, det er vist lidt for sent på natten med den dårlige humor - go' nat!

    Ahhh ja selvfølgelig:-D Jeg følger vist også mig selv i seng, ovenpå mit forsøg på Eastwood’sk reaktionær sarkasme om hippier:-/ Go’nat selv:-)

    T. Nielsen30-11-17 02:47

  • ★★★0

    Vildt nok med fuldt hus. Den første var intet særligt i min bog, så havde ikke sat forventningerne højt til denne. 

    Babo30-11-17 07:15

  • ★★★0

    Vildt nok med fuldt hus. Den første var intet særligt i min bog, så havde ikke sat forventningerne højt til denne. 

    I din bog eller i dine børns bog?

    T. Nielsen30-11-17 10:22

  • 4

    Under al kritik, at den ikke kommer op med originalt sprog! "Paddington" var simpelthen en af de mest hyggelige og overraskende gode bekendtskaber jeg længe har haft fornøjelsen af. Har virkelig glædet mig til denne grundet de, mildest talt, fremragende anmeldelser.

    Dejligt at den også gik rent ind hos dig, Nicki! :)

    Mikkel Abel30-11-17 10:23

  • ★★0

    Under al kritik, at den ikke kommer op med originalt sprog! "Paddington" var simpelthen en af de mest hyggelige og overraskende gode bekendtskaber jeg længe har haft fornøjelsen af. Har virkelig glædet mig til denne grundet de, mildest talt, fremragende anmeldelser.

    Dejligt at den også gik rent ind hos dig, Nicki! :)

    Det er det samme som med Animerede film, Biograferne tænker straks børn, så skal det være på dansk og køre kun orginal tale i begrænset tid, eller slet ikke, til trods for der også kan være større børn og voksne der måske gerne vil se tingene på original sproget. Det er der desværre intet nyt i.

    Elwood30-11-17 11:47

  • 0

    Nej desværre! Finder det bare absurd, at der ikke er så meget som én forestilling med originalt sprog, ikke engang i storbyer som København eller Aarhus. Det var også nær umuligt at finde med eksempelvis Inside Out eller Finding Dory, som trods alt er Disney/Pixar og dermed større målgruppe.

    Men nej, selvfølgelig intet mærkeligt i at man fokuserer på børnene - bare ærgerligt for os andre der også har brug for en hyggelig stund engang i mellem, og ikke kan overskue tanken om Hugh Grant snakke dansk. ;)

    Mikkel Abel30-11-17 11:53

  • ★★1

    Jeg er hel enig, det også derfor jeg bare skal se Pixars film så snart jeg kan fordi jeg ved at original tale måske kun er i begrænset tid.

    Elwood30-11-17 12:31

  • ★★0

    Under al kritik, at den ikke kommer op med originalt sprog! "Paddington" var simpelthen en af de mest hyggelige og overraskende gode bekendtskaber jeg længe har haft fornøjelsen af. Har virkelig glædet mig til denne grundet de, mildest talt, fremragende anmeldelser.

    Dejligt at den også gik rent ind hos dig, Nicki! :)

    Etteren er nemlig(også) fantastisk - jeg blev meget overrasket over at opfølgeren er så vellykket. :)


    Og enig i at det er fucked, at den ikke udsendes på originalsproget. Det kan simpelthen ikke svare sig, har SF Studios fortalt mig. Dog gør eksempelvis Mads Christiansen det nu egentlig godt med at dubbe Hugh Grant - men det bliver aldrig det samme.

    Dolphinfriendly 1-12-17 18:02

  • ★★★1

    Etteren nemlig(også) fantastisk - jeg blev meget overrasket over at opfølgeren er så vellykket. :)

    Synes snart talende pelsdyr og lignende fylder lidt rigeligt i biograferne. Vil sgu gerne snart se noget andet. Måske talende biler kunne være en mulighed efterhånden, så det ikke bare er mere af det samme igen og igen......hmm talende biler......?......!......hov vent lige lidt, NEEEEEEJ!!!!

    T. Nielsen 1-12-17 17:17

  • 0

    Synes snart talende pelsdyr og lignende fylder lidt rigeligt i biograferne. Vil sgu gerne snart se noget andet. Måske talende biler kunne være en mulighed efterhånden, så det ikke bare er mere af det samme igen og igen......hmm talende biler......?......!......hov vent lige lidt, NEEEEEEJ!!!!

    Du får måske snart dit ønske opfyldt hvis Hasselhoffs plan om en ny "Knight Rider" film ser dagens lys. Han skulle sågar have givet udtryk for, at den skulle være i stil med "Logan". :P

    NightHawk 1-12-17 17:25

  • ★★★0

    Du får måske snart dit ønske opfyldt hvis Hasselhoffs plan om en ny "Knight Rider" film ser dagens lys. Han skulle sågar have givet udtryk for, at den skulle være i stil med "Logan". :P

    Seriøst, Logan? 

    Derudover var det som du nok fangede en joke, dog med Cars 1, 2 og 3 som reference, ovenpå superheltefilm snakken.

    T. Nielsen 1-12-17 17:31

  • 0

    Super anmeldelse, Nicki. :) 

    Jeg deler i høj grad din begejstring for "Paddington" filmene og den første var jeg helt vild med. Synes de på meget imponerende vis ramte stemningen og humoren fra Michael Bonds bøger, så det for mig på alle måder var en nostalgisk rejse, der gik lige i hjertet.

    Og ligeså synes jeg animationen sammen med de rigtige skuespillere fungerede perfekt, hvilket sjældent er tilfældet, når de to ting mikses. Ud over også at have en historie som var hyggelig og sjov, var der samtidig en række meget fine og sigende pointer om, hvordan verden er skruet sammen i dag og hvordan vi opfatter folk, der kommer fra en anden kultur/baggrund end vores europæiske sindelag.

    De ting var fornemt flettet ind i hinanden uden, at det på noget tidspunkt virkede belærende. Filmens running joke med duerne var så lige prikken over i'et på en af de bedste familiefilm, der er lavet i lang tid.

    Jeg skal derfor helt sikkert også have set "Paddington 2", men det bliver så først på BD, da jeg foretrækker at se det på originalsproget. :) 

    NightHawk 1-12-17 17:46

  • 0

    Seriøst, Logan? 

    Derudover var det som du nok fangede en joke, dog med Cars 1, 2 og 3 som reference, ovenpå superheltefilm snakken.

    Jojo, jeg fangede godt at det var en joke og hvad den henviste til. :) 

    Kom blot lige i tanke om det andet med The Hoff, da jeg så hvad du havde skrevet. Det var ikke andet end et fjollet lille sidespring. Men ja, det med "Logan" er vist helt seriøst. 

    NightHawk 1-12-17 17:51

  • ★★★0

    Ha ha den gad jeg næsten se så:-D

    T. Nielsen 1-12-17 17:55

  • 0

    Altså en gammel rusten og  fordrukken KITT. Det bliver fed!

    lyder til jeg skal have set de 2 paddington film, have enlig afskrevet dem som ligegyldige. tak for anmeldsen :-)

    Weird_j 1-12-17 21:02

Log ind for at deltage i diskussionen