Anmeldelse: Lethal Weapon: Sæson 1 (Blu-ray)

Er vi efterhånden blevet "too old for this shit"?

Jeg havde ikke set en "Lethal Weapon"-film i årevis, før jeg kastede mig over denne 1. sæson af tv-serien baseret på Richard Donners fire actionbrag om politimændene Martin Riggs og Roger Murtaugh. Men jeg tænkte, at det gav god mening at gense i hvert fald filmfirkløverets to første (og suverænt bedste) kapitler, før jeg tog hul på tv-føljetonen, så jeg lige kunne få genopfrisket franchisens overordnede atmosfære og historiefortælling. Og atmosfæren er decideret forførende – båret og præget af både humor og dialog af samme knivskarpe støbning som projektilerne i betjentenes dødbringende våben. Men historiefortælling? Det er der vitterligt ikke meget af, og det er der heller ikke her i tv-serien.

For ligesom filmene er denne sæsons 18 episoder fyldt med forglemmelige skurke, der danner grundlag for lige så forglemmelige fortællinger. Fortællinger, hvori de heroiske politifolk sædvanligvis skal opklare et drab eller et røveri samt opspore og arrestere pushere, våbensmuglere, bandemedlemmer og/eller andet, øh, er ondtfolk et gyldigt antonym til "godtfolk"? Hvorom alting er... om så vi taler om "Lethal Weapon"-filmene fra 80'erne og 90'erne med Mel Gibson og Danny Glover eller disse splinternye tv-afsnit med Clayne Crawford og Damon Wayans i spidsen, så opfinder de altså ikke den dybe tallerken. Ikke engang en beskeden underkop kan filmene eller tv-serien prale af at have udtænkt.

Men i begge tilfælde er det bedøvende ligegyldigt. Hvorfor? På grund af Gibson og Glover. Og nu også på grund af Crawford og Wayans. Fordi disse respektive duoer har så stærk og indtagende en kemi, at de næsten fortjener en æresplads i det periodiske system. Samspillet mellem Crawford og Wayans er uden tvivl tv-seriens største styrke, og sammenarbejdet mellem deres fiktive alter egoer, Riggs og Murtaugh, er også dens helt store omdrejningspunkt, hvor næsten alt omkring dem – både i forhold til plot og persongalleri – er forholdsvis underordnet.

Og når nu både karaktererne og skuespillerne, der spiller hovedpersonerne, er så pokkers charmerende, formår d'herrer mere eller mindre egenhændigt at fastholde vores engagement i små, letfordøjelige doser à 45 minutter. Det overrasker i øvrigt ikke, at Riggs og Murtaugh fungerer så godt både hver for sig og i fællesskab, eftersom de i sin tid blev skabt af den gudbenådede manuskriptforfatter Shane Black ("Kiss Kiss Bang Bang", "The Nice Guys"). Riggs er den fandenivoldske uromager, der er totalt utilregnelig, især i kølvandet på sin kones (lettere mistænkelige) død. Hans makker, Murtaugh, er derimod en aldrende regelrytter med villa, hustru og børn.

Vi kommer godt ind under huden på begge mænd, og på grund af deres krystalklare forskelle giver det sig selv, at de slår gnister som makkerpar – og med "slår gnister" mener jeg helt nøjagtigt: "tvinger smilebånd og lattermuskler på overarbejde med sjove sammenstød og spydigt, muntert mundhuggeri af høj klasse". Men serien ville hurtigt blive trættende, hvis vi udelukkende skulle grine ad og med parret, og undervejs får serien heldigvis også leveret fint, følelsesladet drama – hovedsageligt med udgangspunkt i Riggs' søgen efter sjælefred. Det er også en fornøjelse at se parrets gensidige respekt tage form og vokse, også selvom betjentene lige lovlig tidligt bliver perlevenner (allerede det tredje afsnit hedder "Best Buds"!).

Manuskriptforfatterne får dog ofte på troværdig vis skubbet mændenes spirende venskab helt ud til kanten og indimellem også ud over skrænten, før det limes sammen igen. Men det er altså tydeligvis humor, som er bagmændenes største force – hvilket også understreges af de alt for hyppige, "alvorlige" scener, hvor en reflekterende Riggs skuer ud mod horisonten, mens en sukkersød popsang tilsøler lydsiden. Det tangerer ærlig talt til følelsesporno. Riggs' evindelige bedrøvelse må der altså gerne tones ned for i sæson 2. Men hvis man gør dét og samtidig giver de dramatiske scener et lige så højt bundniveau som de sjove af slagsen, så kan det snildt være, at "Lethal Weapon" ikke blot ender med at stå til måls med sit forlæg, men også overgår det.

BILLEDE & LYD

Sæsonens sammenlagt 18 afsnit er blevet klemt ned på sølle tre Blu-ray-skiver, og det er ganske forståeligt gået en smule ud over komprimeringen – lettere slørede og uklare billeder optræder hist og pist, men gudskelov ser størstedelen af serien fantastisk godt ud, hvis man altså ikke har noget imod voldsomt mættede farver (som trods alt aldrig forekommer direkte naturstridige). Sortniveauet er fint, og billedsiden er blottet for snavs og edge-enhancement. DTS-HD Master Audio 5.1-lydsporene er også ganske hæderlige. Det vrimler med skuddueller og biljagter i serien, så samtlige højttalere bliver ofte kaldt i aktion og leverer både lydeffekter, replikker og musikalske toner med imponerende klarhed og passende pondus.

EKSTRAMATERIALE

Den forlængede udgave af pilotafsnittet er blot et par minutter længere end tv-udgaven, og jeg bed slet ikke mærke i, hvornår de ekstra scener dukkede op (der optræder dog endnu flere fyord, jubii!). Derudover er her en god stak slettede scener (som alle hurtigt røg i undertegnedes glemmebog), tre minutters muntre fraklip og dokumentaren "Reloading Lethal Weapon" (16 min.), som byder på en ganske oprigtig og interessant sludder mellem skuespilleren Johnathan Fernandez (som spiller en restmediciner i serien) og to af seriens producere, som diskuterer deres kamp for at finde de rette skuespillere og samtidig træde ud ad filmforlæggets store skygge. Det havde været herligt med endnu mere 'bag kameraet'-materiale, og man savner i dén grad at høre fra skuespillerne.

Lethal Weapon: Sæson 1 (Blu-ray)

Kommentarer

Lethal Weapon: Sæson 1 (Blu-ray)

  • ★★★1

    Jeg har altid været glad for især de to første film, netop af de grunde du så fint ridser op Johan. Jeg har ikke gidet give mig i kast med serien. Dels fordi rollerne for mig er sp meget Gibson/Glover og dels fordi jeg ærligt troede serien ville være en lidt typisk Tv-serie af den lettere ligegyldige slags. Nu kunne jeg dog ærligt godt blive lidt nysgerrig. 

    T. Nielsen11-11-17 11:34

  • 0

    Det er meget sjovt at se Clayne Crawford i denne serie når man lige har set ham i Rectify, to vidt forskellige roller. Ellers er serien mest af alt kopi på kopi. De par få afsnit jeg har set hist og pist, har mest af alt givet mig lyst til se filmene i stedet for. Serien er ikke andet end en kopi af dem.

    Whispering Horse11-11-17 13:04

  • ★★1

    Jeg har altid været glad for især de to første film, netop af de grunde du så fint ridser op Johan. Jeg har ikke gidet give mig i kast med serien. Dels fordi rollerne for mig er sp meget Gibson/Glover og dels fordi jeg ærligt troede serien ville være en lidt typisk Tv-serie af den lettere ligegyldige slags. Nu kunne jeg dog ærligt godt blive lidt nysgerrig. 

    Jeg havde det HELT på samme måde som dig, Thomas, før jeg gav mig i kast med serien. Jeg havde set en enkelt teaser og var bestemt ikke imponeret og tænkte, at den så totalt dumsmart og ligegyldig ud. Og SÅ mange år efter den sidste "Lethal Weapon"-film? Hvorfor opfinder man ikke bare noget nyt i stedet for at snylte på en gammel franchise? Men så hørte jeg fra flere venner og anmeldere, at den faktisk var hæderlig, og gav den derfor en chance. Nu glæder jeg mig ligefrem til at få set sæson 2!

    The Insider11-11-17 13:10

  • ★★1

    Billede 1

    Thorkild Thyrring til evaluerende køreprøve.

    Billede 2

    Jehovas vidner tager lidt mere drastiske metoder i brug for og sprede deres budskab.

    Billede 5

    Bob forstod aldrig rigtig, hvorfor han blev smidt ud af den lokale Dart Klub.

    Elwood11-11-17 15:00

  • ★★1

    Billede 1

    Thorkild Thyrring til evaluerende køreprøve.

    Billede 2

    Jehovas vidner tager lidt mere drastiske metoder i brug for og sprede deres budskab.

    Billede 5

    Bob forstod aldrig rigtig, hvorfor han blev smidt ud af den lokale Dart Klub.

    Guld som altid, dude! :-D

    The Insider11-11-17 15:04

  • ★★1

    Hehe og jeg takker som altid.
    Det er jo også kun fordi der er billeder, der kan bruges til noget jeg kan gøre det :)

    Elwood11-11-17 19:18

  • 1

    Helt enig med dig, Johan. Sæson 1 var overraskende god. Havde så lave forventninger som overhovedet muligt. Ved egentlig ikke hvad der fik mig til at give den en chance alligevel. Men det er jeg godt nok glad for jeg gjorde. 

    Nagash12-11-17 00:22

  • ★★0

    Helt enig med dig, Johan. Sæson 1 var overraskende god. Havde så lave forventninger som overhovedet muligt. Ved egentlig ikke hvad der fik mig til at give den en chance alligevel. Men det er jeg godt nok glad for jeg gjorde. 

    Ditto! Du må sige til, hvad du synes om sæson 2, hvis du giver dig i kast med den før mig! Jeg ved faktisk ikke, om den vises på en dansk tilgængelig streaming-tjeneste, men sæsonen begyndte vistnok for en måneds tid siden i USA. 

    The Insider12-11-17 01:24

  • 1

    Ditto! Du må sige til, hvad du synes om sæson 2, hvis du giver dig i kast med den før mig! Jeg ved faktisk ikke, om den vises på en dansk tilgængelig streaming-tjeneste, men sæsonen begyndte vistnok for en måneds tid siden i USA. 

    Viaplay har den og jeg er skam startet. Og intet er forandret. Fortsætter i samme stil. Den forsætter lige efter hvor sæson 1 sluttede. Altså, får du ikke først svar på den cliffhanger der kom sådan løbende, som man kender det fra millioner af andre serier. Dejligt befriende med en serie, der tør fortælle hovedplottet meget lige ud af posen.

    Nagash12-11-17 02:58

  • ★★0

    Viaplay har den og jeg er skam startet. Og intet er forandret. Fortsætter i samme stil. Den forsætter lige efter hvor sæson 1 sluttede. Altså, får du ikke først svar på den cliffhanger der kom sådan løbende, som man kender det fra millioner af andre serier. Dejligt befriende med en serie, der tør fortælle hovedplottet meget lige ud af posen.

    Agreed! Jeg synes faktisk også, at det relativt episodiske format var lidt forfriskende. Nu til dags er næsten ALLE tv-serier (måske med undtagelse af de tilbageværende CSI-kloner) jo serialized og sammenhængende. Jeg kan godt indimellem savne noget à la det gode, gamle Star Trek, hvor man kan fortælle vidt forskellige historier hver eneste uge, der ikke partout SKAL hænge sammen. Giver en større forskellighed i historiefortællingen. Selvom man jo selvfølgelig må konstatere, at "Lethal Weapon" ikke ligefrem benytter lejligheden til at fortælle VIDT forskellige historier fra uge til uge :-D Glæder mig til sæson 2!

    The Insider12-11-17 12:13

  • 1

    Som sædvanlig en rigtig god anmeldelse du har skrevet, Johan, som bestemt har givet mig blod på tanden til at gå i gang med serien, selv om det nok til at starte med bliver svært ikke at have Mel Gibson og Danny Glover i tankerne. :) 

    Jeg er enig i det meste af din beskrivelse af de gamle film, men mht. det du skriver om filmens skurke, er jeg dog ikke enig. For jeg synes både Gary Busey som håndlangeren Joshua, med den sleske psykopat agtige fremtoning, og Joss Acklan som den iskolde og overlegne Arjen Rudd, med nazistiske undertoner og den ikoniske replik "diplomatic immunity", begge er mindeværdige skurke.

    Fortællingerne i de to første film synes jeg nu heller ikke er forglemmelige men tværtimod er skrevet på en måde, så konfrontationerne med filmens skurke bruges til et opgør med hhv. Riggs og Murtaughs fortid og de lig de har med i lasten fra deres militære baggrund samt drabet på Riggs kone, der har sendt ham på afgrundens rand. Først i film nr 3 & 4 synes jeg den overordnede historie træder i baggrunden til fordel for mere fokus på  kulørt ramasjang.

    Synes også at Jet Li bestemt er en fremragende skurk, der sætter et markant aftryk i film nr 4 og hans brutale duel med Riggs og Murtaugh i den store finale, ser jeg som et af seriens højdepunkter der gør, at jeg synes han er en skurk man husker.

    Den eneste af skurkene, som jeg synes er gået i glemmebogen, er Stuart Wilson som ex-strømeren Jack Travis. Wilson plejer at kunne levere nogle solide skurkeroller, men i "Lethal Weapon 3" fremstår han noget fesen, hvilket dog nok mest må tilskrives et middelmådigt manuskript som også gør, at jeg oplever film nr 3 som værende den svageste i filmserien. 

    NightHawk12-11-17 18:35

  • 1

    Det er det bedste jeg nogensinde har læst!

    JohanBourneErDenBedste12-11-17 20:37

  • ★★★0

    Som sædvanlig en rigtig god anmeldelse du har skrevet, Johan, som bestemt har givet mig blod på tanden til at gå i gang med serien, selv om det nok til at starte med bliver svært ikke at have Mel Gibson og Danny Glover i tankerne. :) 

    Jeg er enig i det meste af din beskrivelse af de gamle film, men mht. det du skriver om filmens skurke, er jeg dog ikke enig. For jeg synes både Gary Busey som håndlangeren Joshua, med den sleske psykopat agtige fremtoning, og Joss Acklan som den iskolde og overlegne Arjen Rudd, med nazistiske undertoner og den ikoniske replik "diplomatic immunity", begge er mindeværdige skurke.

    Fortællingerne i de to første film synes jeg nu heller ikke er forglemmelige men tværtimod er skrevet på en måde, så konfrontationerne med filmens skurke bruges til et opgør med hhv. Riggs og Murtaughs fortid og de lig de har med i lasten fra deres militære baggrund samt drabet på Riggs kone, der har sendt ham på afgrundens rand. Først i film nr 3 & 4 synes jeg den overordnede historie træder i baggrunden til fordel for mere fokus på  kulørt ramasjang.

    Synes også at Jet Li bestemt er en fremragende skurk, der sætter et markant aftryk i film nr 4 og hans brutale duel med Riggs og Murtaugh i den store finale, ser jeg som et af seriens højdepunkter der gør, at jeg synes han er en skurk man husker.

    Den eneste af skurkene, som jeg synes er gået i glemmebogen, er Stuart Wilson som ex-strømeren Jack Travis. Wilson plejer at kunne levere nogle solide skurkeroller, men i "Lethal Weapon 3" fremstår han noget fesen, hvilket dog nok mest må tilskrives et middelmådigt manuskript som også gør, at jeg oplever film nr 3 som værende den svageste i filmserien. 

    Jeg er bestemt enig i at skurkene i de to første film er gode. Skurken i film 3 husker jeg ikke. Jeg husker til gengæld at tonen blev mig lidt for pjattet med 3 og 4 film. 

    T. Nielsen12-11-17 21:07

  • ★★0

    Tak, NightHawk! Hvis du giver dig i kast med tv-serien, må du jo lade høre, om du følte, at man havde fundet nogle værdige arvtagere til Gibson og Glover :-)

    Mht. skurkene, well... jeg kunne ikke undgå at føle, at de var langt kedeligere og mindre effektive, end de stod i min erindring. Busey er herligt intens, men hans håndlanger træder aldrig rigtig i karakter for mig, og derfor bliver den endeløse slåskamp mellem ham og Gibson helt vanvittigt kedelig, fordi jeg ikke (som man jo netop burde med de bedste skurke) elsker at hade ham.

    Og Joss Ackland kommer heller aldrig ud af starthullerne for mig - forstået på den måde, at vi lynhurtigt får etableret ham som en über-ulækker, racistisk nar, men så, well, forbliver han bare en lidt statistk størrelse, og hans håndlangers forbindelse til Riggs' fortid... jeg følte, at dét element var alt for forceret og et tydeligt tegn på, at man ikke helt vidste, hvordan man skulle gøre skurkene tilpas interessante og ondskabsfulde. Så er det lettere pludseligt at blame dem for den ene hovedpersons kones død (i tv-serien bliver det også lidt for meget og for kringlet, når konens død pludselig skal "mystificeres". Jeg kunne faktisk bedre lide det, da det "bare" var en ulykke. Gjorde det lidt mere interesant for mig, at Riggs ikke kunne hjælpe på smerten ved at skyde en eller anden slyngel, men udelukkende skulle kigge indad).

    Men hey! Du giver mig da i dén grad lyst til at gense 4'eren!

    The Insider12-11-17 22:14

  • 0

    Tak, NightHawk! Hvis du giver dig i kast med tv-serien, må du jo lade høre, om du følte, at man havde fundet nogle værdige arvtagere til Gibson og Glover :-)

    Ligeså snart jeg har set sæson 1, skal jeg nok huske at give feedback. :)

    Men hey! Du giver mig da i dén grad lyst til at gense 4'eren!

    Bortset fra filmens indledning som er ovre i den helt fjollede afdeling, så er jeg ret vild med "Lethal Weapon 4". Ud over den nævnte duel mod Jet Li, som også er virkelig fedt og stemningsfuldt filmet, er der også en biljagt på motorvejen, hvor Mel Gibson bl.a. surfer på et bord efter en trailer med sån et demo-hus på. Det er ud over at være vanvittitigt underholdende også fremragende koreograferet med en helt igennem herlig kulmination på den hæsblæsende jagt, som jeg grinte højt af. Kort sagt "Lethal Weapon" når det er allerbedst. :)

    NightHawk13-11-17 02:36

Log ind for at deltage i diskussionen