Moovy Exclusive: CPH:DOX 2017: Debatter der batter

Når man har pressekort til CPH:DOX, får man ikke bare gratis adgang til alle biografvisninger. Man får også adgang til en hjemmeside, hvor de fleste af festivalens dokumentarfilm kan streames. Af denne årsag er min strategi klar, når jeg skal lægge program: Jeg skal til de arrangementer, der er mere end blot en almindelig filmvisning. Arrangementer med debat eller instruktørbesøg tilføjer bare noget ekstra til oplevelsen. Det blev fredagen og lørdagen gode beviser på.

Fredagen bliver sparket i gang i Cinemateket med "Præsidenten fra Nordvest". En utrolig historie om en dansk-somalier, der rejser tilbage til Somalia i forsøget på at blive landets præsident. En historie om idealistens møde med den barske virkelighed. Men selvom Ahmed fra Danmark ikke vandt præsidentvalget i Somalia, så kan han trøste sig med, at han i allerhøjeste grad vandt publikums hjerter. Efter filmen giver den veloplagte og dybt sympatiske Ahmed sammen med journalist Abdel Aziz Mahmoud og integrationskonsulent Eman Osman sit bud på, hvad der skal til for at fremme integrationen i Danmark. Budskabet er klart: Mere dialog og mere åbenhed.

Fredagens andet arrangementets er festivalens hidtil største skuffelse. Virtual reality-biografen på Kunsthal Charlottenborg lever desværre ikke op til mine store forventninger. Det er ellers ikke, fordi konceptet ikke har potentiale. Det er syret på den fede måde at se, at der sker noget, uanset hvilken retning man kigger i. Desværre er kortfilmene i CPH:DOX' VR:SCIENCE-program bare ikke specielt seværdige. Og så kan det jo være ligegyldigt, hvor spændende VR-teknologien ellers er.

Fredagens tredje film er til gengæld et bevis på, at en god historie nu engang er det vigtigste i en film. "Gringo: The Dangerous Life of John McAfee" er så vanvittig, at man næsten ikke tror sine egne øjne. Filmen handler om det psykopatiske softwaregeni John McAfee, der startede McAfee-antivirus i 90'erne. I sit liv har McAfee scoret millionær i softwarebranchen, lavet en kultagtig yogaskole, været en mafialignende skikkelse i Belize og stillet op til præsidentvalg i USA. Jeg formåede at tabe kæben af bare forbløffelse flere gange undervejs. Det er næsten ikke til at fatte, at McAfees livshistorie ikke er fiktion.

Efter at have sluttet fredagen med et brag en dokumentarfilm i Empire Bio var det rart at starte lørdagen i børnehøjde. Norske "Barndom", som blev vist i en fyldt Grand Teatret, er en fluen-på-væggen dokumentar, der følger en børnehave i et år. Filmen er ren børnehaveidyl og skal ifølge filmens instruktør, Margreth Olin, ses som en skjult kritik af det stigende fokus på læring frem for leg i børnehaven. Kritikken går da også rent ind. Ved at vise, hvor fantastisk børn kan have det, forstår man, hvor vigtigt det er, at børnehavetiden ikke bare handler om læringsresultater. Netop dén pointe var de fire børneeksperter, som var inviteret til debat efterfølgende, da også rungende enige i.

Efter at have efterladt Grand Teatret i godt humør skynder jeg mig videre til Cinemateket, hvor jeg får den allersidste billet til "The Islands and the Whales". En film, jeg på forhånd intet ved om. Men sikke en overraskelse. Den formår at gøre, hvad dokumentarer gør, når de er bedst: Den gør mig opmærksom på en problemstilling, jeg slet ikke kender til: Hvalfangst på Færøerne. For på den ene side er det en tradition at spise hvalkød på de små øer, men på den anden side er kødet hamrende giftigt. Kviksølvindholdet i kødet er faktisk så højt, at det kan skade både børn og voksne. Men hvordan overbeviser den godhjertede læge Pál Weihe de traditionsbundne færinger om at droppe deres elskede hvalkød? Det er sværere end som så. Weihe, der minder mig om Carl Fredericksen fra Pixars "Op", vinder både min og publikums dybeste respekt og fik efter filmen en fortjent klapsalve. At hædre hverdagens helte kan CPH:DOX også. Gid alle biografvisninger blev efterfulgt af en debat.

"Præsidenten fra Nordvest" kan ses søndag 19. marts kl. 21.30 i Park Bio, lørdag 25. marts kl. 12.30 i Empire Bio og søndag 26. marts kl. 13.30 i Nordisk Film Palads.

"VR:SCIENCE" kan opleves alle dage på Kunsthal Charlottenborg kl. 13.00, 17.00 og 21.00.

"Gringo: The Dangerous Life of John McAfee" kan ses mandag 20. marts kl. 21.30 i Park Bio og fredag 24. marts kl. 21.30 i Nordisk Film Palads.

"Barndom" kan ses onsdag 22. marts kl. 12.00 i Empire Bio, torsdag 23. marts kl. 13.15 i Nordisk Film Palads og lørdag 25. marts kl. 14.15 i Nordisk Film Palads.

"The Islands and the Whales" kan ses torsdag 23. marts kl. 21.45 i Nordisk Film Falkoner og lørdag 25. marts kl. 16.00 i adskillige biografer i Danmark.

CPH:DOX 2017 løber fra 16. til 26. marts, hvor over 200 dokumentarfilm vises i København og resten af landet, sideløbende med adskillige koncerter, udstillinger, debatter og andre events. Læs mere om CPH:DOX her.

Se også: CPH:DOX 2017: Flot fra start med futurisme, politik og pessimisme

Kommentarer

CPH:DOX 2017: Debatter der batter

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen