Moovy Exclusive: Oscar 2016: De danske film - i krig for Oscar-guld

Der er ikke mange lande, der kan prale af at være så træfsikre i kategorien Bedste udenlandske film som Danmark. I de seneste seks år er det blevet til hele fire nomineringer, herunder en enkelt Oscar-statuette til "Hævnen". For Tobias Lindholm, der både har skrevet og instrueret "Krigen", er prisfesten over dem alle delvist nyt farvand. For ganske vist stod han bag manuskriptet til Thomas Vinterbergs "Jagten", men som instruktør har han han ikke været Oscar-aktuel før. Men kan Lindholm vinde den gyldne statuette og gøre, hvad "Jagten" ikke var i stand til for to år siden? Det vil jeg kigge nærmere på i denne artikel, som også vil tage et kig på de fire film, "Krigen" er oppe imod. 

"Embrace of the Serpent" (Columbia)

Columbia har aldrig været nomineret til en Oscar for Bedste udenlandske film før. Det er der blevet lavet om på med en dvælende film, der er optaget i sort/hvid. "Embrace of the Serpent" handler om to videnskabsmænd fra henholdsvis Tyskland og USA, som sammen med en indfødt shaman rejser ind i Amazonas-regnskoven for at lede efter en hellig plante.

Columbias første nominering er lidt af en solstrålehistorie. Det faktum er bestemt ikke en ulempe for landets Oscar-chancer. Filmens langsomme tempo og noget særprægede udformning kan dog meget vel vise sig at blive for stor en udfordring for flere af Oscar-akademiets medlemmer. "Embrace of the Serpent", der er blevet beskrevet som en psykedelisk oplevelse, er alt andet, end hvad der typisk kendetegner en Oscar-film.

"Krigen" (Danmark)

Med sin tredje spillefilm som instruktør, "Krigen", er Tobias Lindholm for alvor kommet i amerikanernes søgelys. "Krigen" omhandler kompagnichefen Claus (Pilou Asbæk), som bliver stillet for en krigsdomstol. Filmen udforsker gråzonen mellem rigtigt og forkert og viser, hvor fatale konsekvenser en enkelt beslutning kan have.

Af de fem film i feltet er Lindholms Afghanistan-film klart den mest aktuelle. Dette – kombineret med amerikanernes eget kendskab til krigen i Afghanistan – er en enorm fordel for Lindholms Oscar-chancer. Dog er "Krigen" også den mest konventionelle af de fem nominerede film, og det faktum, at den ikke engang var stærk nok til at vinde Danmarks eget svar på Oscar-uddelingen, Robert-prisen, er ikke et godt tegn. Men det stoppede som bekendt ikke Susanne Bier og "Hævnen" tilbage i 2011. For ved Robert-prisen tabte "Hævnen" pudsigt nok til netop Tobias Lindholm, der vandt for fængselsfilmen "R", som han lavede i samarbejde med Michael Noer.

"Mustang" (Frankrig)

Selvom "Mustang" er Frankrigs officielle Oscar-bud, bliver der ikke talt ét ord fransk i filmen. Det skyldes, at den foregår i en lille tyrkisk by og omhandler fem forældreløse piger, der bliver opfostret i en stærkt konservativ familie. Familiens lille hus fjernt fra storbyen fremstilles som et fængsel for pigerne, der er tvunget til at følge værgernes strenge regler. Endnu værre: Da pigerne finder ud af, at det kun er et spørgsmål om tid, før de én efter én skal giftes væk, forsvinder deres fremtidsdrømme.

At "Mustang" omhandler et alvorligt og vigtigt emne, som er let at relatere til, er en stor styrke. Det er svært ikke at føle for de små, hjælpeløse piger, der ikke har nogen indflydelse på deres egen fremtid. Det taler dog imod filmens Oscar-chancer, at tvangsægteskaber er et emne, som er blevet behandlet før – blandt andet i Sofia Coppolas "The Virgin Suicides", som har meget til fælles med "Mustang".

"Sauls søn" (Ungarn)                                                                           

"Sauls søn" foregår i Auschwitz i 1944 og omhandler jøden Saul, der sætter alt ind for at give en lille dreng en ordentlig begravelse. Lige siden "Sauls søn" fik premiere tilbage i 2015 i Cannes, hvor den vandt festivalens næststørste pris, har den ungarske Holocaust-film været udpeget som favorit til at vinde Oscar-statuetten for Bedste udenlandske film. Med sin unikke billedside, der udelukkende består af nærbilleder, er det da også let at se hvorfor.

"Sauls søn" behandler ikke bare et uhyre vigtigt emne: Den gør det også på en måde, som ikke er set før. At holocaust historisk set er et populært emne i Oscar-sammenhæng, gør ikke dens chancer for at vinde den gyldne statuette ringere. 

"Theeb" (Jordan)

Ligesom Columbia har Jordan heller ikke været nomineret til en Oscar for Bedste udenlandske film før. Deres første nominerede film, "Theeb", kan beskrives som en lille film i store, åbne ørkenlandskaber. Vi befinder os i Jordan under 1. Verdenskrig - ikke langt fra, hvor "Lawrence of Arabia" udspillede sig. Her følger vi en lille beduiner-dreng, som sammen med sin bror skal hjælpe en engelsk soldat med at finde en brønd i det golde ørkenlandskab. Det bliver starten på en farefuld rejse for Theeb, der hurtigt må sande, at han trods sin unge alder er nødt til at tage stort ansvar.

Selvom en statuette ville være en solstrålehistorie for Jordan, er "Theeb" nok for lille en størrelse til at vinde den helt store pris. For selvom den finder sted under 1. Verdenskrig, er "Theeb" med sit lille cast og store ørkenlandskab snarere en western end en krigsfilm. Det faktum, at den handler om en enkelt drengs skæbne og ikke om en større samfundsmæssig problematik, taler ikke til dens fordel.

Hvem vinder?

Når det gælder de små kategorier – og en lille kategori er Bedste udenlandske film nu engang – så gælder det ikke bare om at have lavet den film, Oscar-medlemmerne er gladest for. Det gælder i høj grad også om at lave den film, der er flest, som har set. For selvom akademiets officielle regler siger, at man skal have set alle fem nominerede film for at stemme, så bliver reglen ikke håndhævet i praksis. At der er medlemmer, som kommer til at stemme i kategorien uden at have set "Krigen", er altså ikke bare teoretisk muligt: Det er stensikkert sådan, det forholder sig. På det punkt har "Sauls søn" derfor en stor fordel. Den ungarske Holocaust-film er udover at være den mest kritikerroste film i feltet også den mest omtalte og økonomisk succesfulde film, og det har dens nylige Golden Globe-statuette bestemt ikke lavet om på.

Når det så er sagt, så er det svært at forestille sig, at "Sauls søn" ville tabe, selv hvis alle Oscar-medlemmer havde set samtlige nominerede film. For Ungarns Oscar-håb er en unik og intens film om et emne, der i Oscar-sammenhæng længe har været uhyre populært. Derfor vil det være en overraskelse af de store, hvis ikke også "Sauls søn" vinder prisen for Bedste udenlandske film søndag nat. Skulle der alligevel blive udråbt en anden vinder, vil det formentlig være "Mustang", Frankrigs rørende film om tvangsægteskaber. Danmark og Tobias Lindholm må efter al sandsynlighed tage til takke med en flot nominering. 

Vinder: "Sauls søn"

Outsider: "Mustang"

Kommentarer

Oscar 2016: De danske film - i krig for Oscar-guld

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen