Anmeldelse: Peddersen og Findus: Den bedste jul nogensinde

Det er ved at være den tid på året, hvor der bliver spyttet et hav af julefilm ud – alle med det håb at blive juleklassikere. Om "Peddersen og Findus: Den bedste jul nogensinde" bliver en sådan, vil kun tiden vise. Julefortællingen om den tålmodige mand med den frække kat, der forsøger at stable den perfekte juleaften sammen, har fint potentiale til at blive en fast del af julerepertoiret.

Juleaften nærmer sig. Peddersen – og især katten Findus – kan næsten ikke holde forventningerne nede. Desværre har en barsk vinter sat en stopper for de praktiske juleforberedelser. Findus er derfor meget begejstret, da vejret dagen før juleaften er klaret op. Findus og Peddersen kan nu komme ud og få handlet alle lækkerierne ind til juleaften og vigtigst af alt: få fældet det smukkeste juletræ. Tragedien rammer dog, da Peddersen forstuver sin ankel og ikke kan gå. Samtidig er han for stædig til at bede om hjælp, så der er stor fare for, at det alligevel ikke bliver den bedste jul nogensinde. 

"Peddersen og Findus: Den bedste jul nogensinde" er først og fremmest flot animation. Kombinationen af realfilm og computeranimation fungerer så godt, at ingen af delene forstyrrer hinanden, men i stedet går sammen i en højere enhed. Universet føles helt rigtigt og meget indbydende, hvilket giver os utrolig lyst til at være en del af juleløjerne. Snelandskabet, de forskellige dyr og snakken om juleforberedelser går lige i hjertet. Man skal være meget antijul eller have lidt Scrooge i sig for ikke at komme i julestemning.

Historien i "Peddersen og Findus: Den bedste jul nogensinde" er ikke videre indviklet. Omdrejningspunktet er de klassiske budskaber, der især kommer frem ved juletid. Peddersen vil gøre alt for at give Findus den bedste jul, men vil ikke belemre andre om hjælp, da de har nok at se til, eftersom "julen er noget, man holder for sig selv." Findus mener, at det kan blive den bedste jul, hvis de er sammen med alle dem, de kender, og får de julegodter, som han bogstaveligt talt drømmer om. I sidste ende er det ikke maden og træet, der er det vigtigste. Det er dét at være sammen og vise kærlighed og omsorg for alle – også overfor dem, der ikke er ens nærmeste. Budskabet formidles fint og uden belærende tone gennem Peddersen og Findus' far og søn-forhold.          

Humoren opleves i form af slapstick og de enkelte sange. Målgruppen vil dog nok være de mindre børn, der lige kan forstå historien, men som ellers bare betages af de søde dyr, både rigtige og animerede. "Peddersen og Findus: Den bedste jul nogensinde" indeholder emner og referencer, de færreste børn vil forstå, men som kan give et lille smil på læben hos det voksne segment. Ud over hønsenes voksensnak om haner, rævebesøg og æggestrejke ses der også henvisninger til film som "Titanic" og "The Matrix". Dette tilfører et ekstra lag, som er sjovt for de voksne uden at tage noget fra historien eller børnene.

"Peddersen og Findus: Den bedste jul nogensinde" er en rigtig julefilm. Den formår at bringe julestemning uden julemænd og nisser, men kun ved brug af god gammeldags julehygge.

Peddersen og Findus: Den bedste jul nogensinde

Kommentarer

Peddersen og Findus: Den bedste jul nogensinde

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen