Donald Sutherland er død, 88 år gammel

"MASH", "Klute", "JFK", "Rødt chok" og "The Hunger Games" er blot en håndfuld af de store titler på et af Hollywood-historiens flotteste CV'er.

Den legendariske skuespiller Donald Sutherland gik i dag bort i sit hjem i Miami efter længere tids sygdom. Det skriver Variety. Sutherland blev 88 år gammel.

Den Emmy- og Golden Globe-belønnede legende (som af uransagelige årsager aldrig nåede at blive Oscar-nomineret for en af sine præstationer, men trods alt fik en æres-Oscar i 2017) emmede altid af stor autoritet og karisma, uanset om han så spillede en helt, en skurk eller noget derimellem, godt hjulpet på vej af hans varme røst og dragende øjne.

Den canadiske skuespiller nåede i øvrigt at opleve, at hans hjemland trykkede hans ansigt på et frimærke tilbage i efteråret 2023.

Som ung rejste Sutherland til London for at studere skuespil, hvorefter han fik mindre tv-roller i britiske serier som "The Avengers" og "The Saint". Roger Moore, som spillede hovedrollen i sidstnævnte serie, anbefalede Sutherland til producerne bag den klassiske krigsfilm "Det beskidte dusin", som gav ham en af filmens mange mindeværdige biroller, og filmens popularitet banede vejen for Sutherlands succes i Hollywood.

Antallet af uforglemmelige film og roller fra Sutherlands glorværdige karriere er alenlang. Vi nævner i flæng "MASH", "Klute", "Backdraft", "JFK", "Invasion of the Body Snatchers" samt den ikoniske psykologiske gyser "Rødt chok" (med originaltitlen "Don't Look Now"), hvori Sutherland og Julie Christie leverer en af filmhistoriens mest mindeværdige og notoriske sexscener.

Yngre biografgængere husker nok Sutherland bedst for rollen som den diktatoriske præsident Snow i "The Hunger Games"-franchisen. Karakteren fik for nylig sin egen prequel i form af "The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes".

Og selvom Sutherland har døjet med sygdom i en længere periode, så har han været meget aktiv de seneste år og arbejdet på en masse projekter – inklusive Roland Emmerichs seneste katastrofefilm, "Moonfall", og sci-fi-dramaet "Ad Astra" med Brad Pitt.

På tv-fronten brillerede Sutherland også flere gange – herunder i seriemorder-thrilleren "Citizen X", som sikrede Sutherland en Emmy for Bedste mandlige birolle i 1995.

Som de fleste nok ved, fulgte Donald Sutherlands søn, Kiefer, i sine fars fodspor, og de to mænd spillede over for hinanden et par gange – herunder i John Grisham-filmatiseringen "A Time to Kill". Og det synes passende at runde denne nekrolog af med Kiefers ord på X (tidlig. Twitter):

"Det er med tungt hjerte, at jeg fortæller jer, at min far, Donald Sutherland, er gået bort. Jeg synes personligt, at han er en af filmhistoriens vigtigste skuespillere. Han blev aldrig intimideret af en rolle, om den så var god, ond eller ækel. Han elskede sit arbejde, og han arbejdede med det, han elskede, og ingen kan bede om mere end det. Han levede livet fuldt ud."

Kommentarer

Donald Sutherland er død, 88 år gammel

  • ★★★0

    Citizen X er satme nice.

    NSF20-06-24 23:20

  • ★★★★0

    Jeg husker især Eye of the Needle (Nålens Øje), som min far tog mig med ind og se i biffen, da jeg kun var 11-12 år gammel. Her var Sutherland tilsyneladende en god mand, men viste sig at være en koldblodig morder.

    Og så husker jeg ham også for at spille Kate Bush' far i den ikoniske musikvideo til Cloudbusting.

    S. Rico20-06-24 23:34

  • ★★★★★0

    Hans lille rolle i Backdraft har jeg også altid godt ku li.

    Kelly’s Heroes: bringer han en god dosis positivitet og humor til hans rolle.

    Elwood20-06-24 23:35

  • ★★★0

    Hvis man vil se ham i en stor rolle, som utilregnelig familiefar kan jeg sagtens anbefale Benefit Of The Doubt.

    er ved at se del 2 af Human Trafficking men han har kun været på i 10-15 minutter, så skuffende skærmtid, men imponerende præstation as always ø!!

    Ryder66620-06-24 23:56

  • ★★★★★★1

    Rødt chock (Don’t Look Now - 1973) er nok den mest intense film jeg har set med DS.

    Men altid en fornøjelse - RIP, og tak.

    Wayne20-06-24 23:59

  • ★★★0

    De bedste film i tilfældig rækkefølge imo:

    • Invasion af the body snatchers
    • Eye of the needle
    • 1900
    • Rødt chok
    • Odball i Kellys helte

    men også en del jeg ikke har fået set endnu … de må på listen

    Gormanden21-06-24 00:22

  • ★★★★0

    WOOF, WOOF...dog imitations FTW!

    RIP Oddball with LOTSA ♥positive waves♥...man(!?:-P)

    Gasivodo21-06-24 00:30

  • ★★★0

    Ser Natural Enemy, med Donald Sutherland i hovedrollen som goodguy

    Desværre har William McNamara rollen som filmens hovedskurk, som gør ham tålelig, ikke super god, men tålelig. Han er en katastrofal ringe skuespiller. Joe Pantoliano dukker også op i en birolle. Men den kan ses, især hvis man er diehard Donald Sutherland -fan!!!

    Ryder66621-06-24 01:10

  • ★★★0

    Han nåede heldigvis også at indspille den hæderlige western med både Donald og Kiefer Sutherland som henholdsvis far og søn i Forsaken...

    Ryder66621-06-24 02:37

  • ★★★1

    Hans monolog i “JFK” har jeg set igen og igen, og jeg får kuldegysninger af bare at tale om den. Vidunderlig skuespiller. 

    Thomas Fenger21-06-24 07:19

  • ★★★1

    Don't Look Now is where it's at!

    Essal21-06-24 17:54

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen