Anmeldelse: Leave the World Behind (Netflix)

Stjernespækket thriller brænder sig langsomt og intens ind i julehyggen. 

I en af de første scener i "Leave the World Behind", den nye psykologiske thriller baseret på Rumaan Alams roman af samme navn, ser vi to af hovedpersonerne spille Jenga. Du ved, det spil, hvor to eller flere spillere konkurrerer, om at bygge et tårn af træklodser så højt som muligt, ved at fjerne træklodser fra længere nede i tårnet. Den spiller, der får tårnet til at kollapse, er taberen. Jenga er en passende, men lidt subtil metafor, for filmens tema.

I "Leave the World Behind" møder vi Sandford-familien: Den trætte marketingmedarbejder Amanda (Julia Roberts), universitetslæreren Clay (Ethan Hawke), og deres to børn; den hormonelle teenager Archie (Charlie Evans) og sin "Venner"-besatte, lillesøster Rose (Farrah MacKenzie). De bor i travle New York. Men lige denne weekend har de taget, hvad der skulle have været en rolig og afslappende weekend i et lejet sommerhus på Long Island. Fordi, og her citerer jeg Amanda: "Fordi jeg fucking hader mennesker". Det er bare synd for familien, at det lige var denne weekend, at samfundet skulle begynde at kollapse omkring dem.

Det begynder med små, men irriterende hændelser. Mobilsignalet forsvinder. Så ryger internettet. Nå, ikke noget problem, børnene kunne have godt af mindre skærmtid. Men så, til Amandas rædsel, banker et nydeligt klædt par på døren (nej, de er ikke Jehovas vidner). De er G.H. Scott (Mahershala Ali) og datteren Ruth (Myha’la Herrold). De ejer huset, som blev lejet ud for weekenden gennem et bureau. Hvorfor er de her? De var i byen til en teaterforestilling, og der var åbenbart opstået en slags krise. De kunne ikke komme hjem. Deres historie hænger ikke helt sammen.

"Leave the World Behind" er langsomt og intens fortalt, som i høj grad fungerer på grund af et fantastisk skuespillerensemble. Julia Roberts er særligt god som den dødtrætte marketingmedarbejder Amanda. Hun er streng, kynisk og mistroisk over for alt og alle. Ikke mindst sin egen mand, Clay, som hun ofte, og måske ubevidst, forsøger at umyndiggøre. Her er Ethan Hawke, som sædvanlig, fantastisk i rollen som den åbne og positive universitetslærer. Udløbsdatoen på ægteskabet er ved at være nået. Sprækkerne i deres relation, samt den sure lugt, trænger sig mere og mere på.

Instruktør Sam Esmail, kendt fra serier som "Mr. Robot" og "Homecoming", giver os en smule langtrukken, men også intens slow burner-thriller. Dette er en film, som i høj grad står og falder på skuespillernes præstationer, og det er hér, at vi ser filmens store styrke. Med navne som Julia Roberts, Ethan Hawke og Mahershala Ali (som samlet har vundet tre Oscar-statuetter og blevet nomineret otte gange) har vi fødderne på bundsolid jord. Esmail bruger opfindsomme kameraføringer gennem filmen, som er imponerende nok i sig selv. Men til tider ikke subtile og forstyrrende.

"Leave the World Behind" tager sig god tid til at fortælle sin historie. Som nævnt, til tider langtrukken. Men paradoksalt nok, ville jeg ønske, at vi fik mere at vide. Om rollerne, handlingen og mysteriet omkring katastrofen, der udspiller sig i verdenen omkring dem. Med sine to timer og tyve minutter føles filmen en tand for lang. Samtidig tænkte jeg ofte på, hvordan dette kunne have været endnu bedre, hvis handlingen var blevet fortalt via en miniserie, i stedet for en tydeligt opdelt spillefilm.

Den minder om to af M. Night Shyamalans bedre film: "Signs" og måske især "Knock at the Cabin", som udkom her tidligere i 2023. Selvom disse film havde en mere overnaturlig home invasion-tilgang, har de en del ligheder: en gruppe mennesker isoleret i et hus, mens ukendte farer kommer nærmere og nærmere udefra. På serie-fronten kan den minde om "Jericho", der handler om livet i en lille amerikansk by efter, at samfundet går i opløsning, når en atomkrig udsletter meget af samfundet i USA.

"Leave the World Behind" er en god film, der især underbygges af de fantastiske skuespillere, Netflix har formået at samle. Romanen, filmen er baseret på, tager fat på temaer som racisme, klasseforskelle og fordomme med en katastrofe som baggrund. Film og bog viser den kollektive fornægtelse og angst, vi som et samfund oplever, når vi mister de goder, vi tager for givet, og bliver presset langt ud af vores komfortzone. Såsom frygten for terrorisme, naturkatastrofer, klimaforandringer, pandemi, mangel på privatliv eller (gys og gru!) mangel på mobilsignal!

"Leave the World Behind" har verdenspremiere i dag på Netflix.

Leave the World Behind (Netflix)

Kommentarer

Leave the World Behind (Netflix)

  • ★★★★★0

    Jeg er helt enig i, at filmen både føles for lang og ikke lang nok på samme tid. Personligt synes jeg dog ikke, at det skulle have været en miniserie. Der var bare en ret stor fokus på lidt ligegyldige ting. Eksempelvis i stedet for at komme under huden på karaktererne, bliver filmen ved med at fokusere på mystikken lang tid efter, at vi har fået et “svar”. Men solidt skuespil og instruktion samt en melankolsk og intens stemning gjorde det alligevel til en nogenlunde positiv oplevelse.

    David Lund 8-12-23 20:01

  • ★★★★0

    Eksempelvis i stedet for at komme under huden på karaktererne, bliver filmen ved med at fokusere på mystikken lang tid efter, at vi har fået et “svar”.

    Jeg var måske lidt træt, da jeg så den, men jeg er ikke sikker på, hvad den "svar" var?

    Fx fandt jeg aldrig ud af, hvad

    det med dyrene gik ud på.

    Men eller ganske underholdende film - meget Shyamalansk. Jeg ligger nok også på en pæn 4'er.

    I øvrigt har den

    det vildeste beskyttelsesrum, jeg nogensinde har set :)

    chandler75 9-12-23 12:06

  • ★★★★★0

    Jeg var måske lidt træt, da jeg så den, men jeg er ikke sikker på, hvad den "svar" var?

    Fx fandt jeg aldrig ud af, hvad

    det med dyrene gik ud på.

    Men eller ganske underholdende film - meget Shyamalansk. Jeg ligger nok også på en pæn 4'er.

    I øvrigt har den

    det vildeste beskyttelsesrum, jeg nogensinde har set :)

    Der var klart mange detaljer, som aldrig fik meget mere end en symbolsk værdi - men jeg tænkte på

    at vi ret hurtigt fandt ud af, hvem de “fremmede” var, imens filmen fortsat prøvede at holde en vis mistillid til dem. Mere overordnet tænkte jeg på, at vi ret hurtigt fik et svar på, at det var et cyberangreb, der satte alting ud af kurs. Men igen forsøgte filmen at skabe en vis skepsis til det. Måske var der en ide med det, men det fungerede ikke rigtigt, og jeg havde klart hellere set mere kød på karaktererne fremfor den konstante fokus på dette. 

    David Lund 9-12-23 12:32

  • ★★★★★0

    Det irriterer mig nok mest, fordi det er en af de film, der kun er et mulehår fra at være rigtig god. Selv er jeg nok på en lille 4’er. Mest for forsøget =)

    David Lund 9-12-23 12:34

  • ★★★★★★0

    Jeg synes den var fed. Og filmet rigtig fedt.

    davenport10-12-23 10:23

  • 0

    Fantastisk film! 6/6.

    TheRealLukeSkywalker11-12-23 10:13

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen