Anmeldelse: Batman v Superman: Dawn of Justice

Batman mod Superman. Supermano a supermano. DC Comics' (og tegneseriemediets) to største superhelte tørner sammen i "Batman v Superman: Dawn of Justice". På papiret ligner det årtiets actionbrag, men jeg kunne ikke undgå at være skeptisk. Ikke blot fordi filmen bygger videre på det kedelige, kyniske Superman-reboot "Man of Steel", men også fordi "Batman v Superman" både skal følge op på sin forgænger og nå at introducere en ny Batman, Lex Luthor, Wonder Woman, Gotham City og et væld af andre prominente personer og steder med op til flere fascinerende facetter... Jeg kunne kun forestille mig, at de ville lide under at blive sammenklemt i én film.

Og det gør de desværre også. På trods af en spilletid på hele 153 minutter får karaktererne så lidt tid og plads til at ånde, at vi aldrig kommer ind under huden på dem. Instruktøren Zack Snyder og hans manuskriptforfattere, David Goyer og Chris Terrio, har simpelthen for travlt med at etablere figurernes baggrundshistorier og forhold, sammenvæve sidehistorier og lægge op til kommende spin-offs og efterfølgere. Flere forvirrende scener vil endda tydeligvis først give mening, efter man har set de næste fortsættelser. Øh, hvad er det nu, man plejer at sige om bjørne og salg af skind...? Kort sagt: "Batman v Superman: Dawn of Justice" slår flere brød op, end selv Claus Meyer ville kunne nå at bage over en hel sæson af "Den store bagedyst".

Det hjælper heller ikke, at filmen bruger hele sin sidste akt på et langt, langsommeligt antiklimaks, der kammer over i computerskabte flammer og laserstråler, og hvor alt føles så ufatteligt kunstigt, at spændingen aldrig stiger. Supermans fiktive bopæl, Metropolis, raseres igen, imens diverse soldater skråler ting som "godt, at det er efter fyraften, og folk for længst er taget hjem!" og "den bydel, der lige sprang i luften, er heldigvis ubeboet!" – filmmagerne er tydeligvis ivrige efter at undgå en gentagelse af det kiksede, kontroversielle klimaks på "Man of Steel", hvor Superman tilsyneladende var ligeglad med, at hans endelige opgør med superskurken Zod formentlig kostede millioner af uskyldige menneskeliv. Knap så superheroisk.

Netop dén slutning danner rammen om den vitterligt blændende start på "Batman v Superman", hvor vi ser Superman og Zods destruktive duel fra Bruce Waynes synspunkt. Det er et gribende anslag, der tegner et skræmmende realistisk portræt af menige dødeliges magtesløshed over for usårlige supermænd. Blodbadets civile ofre ansporer Batman til at gå i clinch med Superman, og netop Batman er filmens klart største trumfkort. Affleck er fin i rollen uden at være en decideret åbenbaring – enormt karismatisk som Wayne, fuldstændig overbevisende som slagkraftig Batman, og så er han bare vidunderligt menneskelig og troværdig i en film, der til tider føles distancerende uvirkelig.

Henry Cavill, der atter spiller Superman, har også en god kemi med Affleck, og d'herrers drilske mundhuggeri er enormt underholdende og byder endda på interessante refleksioner over grænsefeltet mellem slyngel og superhelt. Og så snart Superman og Batman omsider slipper tøjlerne og ryger i totterne på hinanden, så er der dømt mægtig superheltesmadder for alle pengene, og den exceptionelt velkoreograferede slåskamp bugner af imponerende billeder – samt flere velvalgte replikker fra Frank Millers legendariske "The Dark Knight Returns"-tegneserie, der kort fik min indre nørd til at gå i selvsving.

Men netop Superman bøder mest for filmens overlæssede og ufokuserede narrativ – han føles ærlig talt tit som en eftertanke, der for ofte spises af med kedelige moralprædikener og uoverbevisende flirten med Lois Lane. Gal Gadot sparker dog røv som Wonder Woman (på trods af hendes bøvede diadem), og Jesse Eisenbergs udgave af Lex Luthor fungerer bedre, end traileren antydede, men han får heller aldrig lov til at folde sig helt ud og står tilbage som en noget anonym neurotiker, der gerne vil dræbe Superman, fordi... øh, han er vred. På sin far. Vistnok. Vred og vrissen er selve filmen også, der i dén grad trænger til et skud humor. Beklager, DC, men på filmfronten er Marvel stadig i førertrøjen.

Batman v Superman: Dawn of Justice

Kommentarer

Batman v Superman: Dawn of Justice

  • ★★★0

    Det lyder lidt som jeg frygtede, selv om jeg jo håbede på mere. Men i morgen ved jeg mere.

    T. Nielsen23-03-16 09:46

  • ★★★★0

    Ja, den ser desværre ud til at få en del tæv i USA også. Jeg må vente til på fredag, før jeg får den set.

    Bruno23-03-16 09:53

  • ★★★2

    Men......Battleship Johan. Så behøver vi ikke sige mere ;)

    Babo23-03-16 10:52

  • ★★★0

    Hvad sagde jeg! 

    Riqon23-03-16 10:58

  • 0

    Det var hvad jeg frygtede, desværre.

    Jeg skal dog stadig ind og se filmen, tirsdag i næste uge. Glæder mig rigtig meget til Batfleck.

    Superknys23-03-16 11:53

  • ★★6

    Say no more, Babo! Jeg kan sagtens forstå, at du vælger at smække Battleship i afspilleren i morgen fremfor at se BvS!

    The Insider23-03-16 13:37

  • 0

    Battleship kan man se igen og igen, konge film!

    Superknys23-03-16 14:00

  • ★★★0

    Say no more, Babo! Jeg kan sagtens forstå, at du vælger at smække Battleship i afspilleren i morgen fremfor at se BvS!

    Jeg hælder nok mere til self-flagellation istedet for :)

    Babo23-03-16 14:18

  • ★★★0

    Jeg tror også, at en crossover med Battleship er det eneste, som kan redde Justice League-filmen på nuværende tidspunkt. 

    Riqon23-03-16 14:19

  • ★★0

    Jamen, BvS it is then, Babo!

    Lars, you're preaching to the choir! Men det ville sgu være lidt synd for Battleships legendariske eftermæle at blive tilsmudset på den måde!

    The Insider23-03-16 14:37

  • ★★★0

    Du må høre ofte for din kærlighed til BS mister Johan:-D Jeg har overvejet at se den med dine øjne, men tvivler på du vil undvære dem....

    T. Nielsen23-03-16 15:18

  • ★★1

    Du må høre ofte for din kærlighed til BS mister Johan:-D Jeg har overvejet at se den med dine øjne, men tvivler på du vil undvære dem....

    Hehe. Jeg får associationer til "I have my father's eyes."-scenen fra 'Hot Shots'.

    BN23-03-16 16:24

  • 0

    Efter den her anmeldelse tror jeg bare, at jeg springer Batman v Superman over. Havde ikke nogen synderlig stor tiltro til, at filmen kunne blive god, eftersom det stadig er Zack Snyder, der er bag roret.

    Mon ikke Kung Fu Panda 3 ville være værd, at indløse en billet til i stedet?

    Kviesgaard23-03-16 18:29

  • ★★0

    Mon ikke Kung Fu Panda 3 ville være værd, at indløse en billet til i stedet?

    Dét er lidt af et dillema. ;) 

    Dolphinfriendly23-03-16 19:32

  • ★★★0

    Efter den her anmeldelse tror jeg bare, at jeg springer Batman v Superman over. Havde ikke nogen synderlig stor tiltro til, at filmen kunne blive god, eftersom det stadig er Zack Snyder, der er bag roret.

    Mon ikke Kung Fu Panda 3 ville være værd, at indløse en billet til i stedet?

    Er det en joke?

    Babo23-03-16 20:07

  • ★★1

    Har kun set de første to Kung Fu Panda-film, men de er da banelængde bedre end både MoS og BvS! :-)

    The Insider23-03-16 20:14

  • ★★★0

    www.youtube.com/watch

    Babo23-03-16 21:35

  • ★★3

    "I loved it - it's great - Amy Adams is always great" sums up den anmeldelse.

    Dolphinfriendly23-03-16 21:39

  • ★★0

    Hvad nu? Bliver MOOVY spammet med de der falske links til biografaktuelle film?

    BN23-03-16 21:46

  • ★★0

    Hvad nu? Bliver MOOVY spammet med de der falske links til biografaktuelle film?

    Det er sådan man ved, at vi har et godt site :) 

    gi-jones23-03-16 22:06

  • 0

    Sikke en skam. Jeg frygtede det lidt at dømme ud fra trailerne, men håbede at der bare var tale om dårlig markedsføring.

    Essal23-03-16 22:33

  • 1

    Har kun set de første to Kung Fu Panda-film, men de er da banelængde bedre end både MoS og BvS! :-)

    The Insider23-03-16 20:14

    Er selv også ret glad for netop de to første Kung Fu Panda film, så det bliver nok den, der får mine spareskillinger. Så må Batman v Superman vente, til den kommer i en CinemaSins udgave. Formodentlig også mere underholdende så.

    Kviesgaard23-03-16 22:40

  • 1

    Øv for en skuffelse.. 

    Jeg kan egentlig godt lide Afflec som Batman, men det var vel egentlig også det mest positive ved filmen (ud over en meget fornøjelig overraskelse - hvertfald ved forpremieren - inden filmen). 

    Det er sjældent at jeg keder mig, når jeg ser superheltefilm, men BvS er til tider forfærdelig langtrukken, og når der så endelig kommer gang i filmen, kammer det fuldstændig over i CGI. 

    Alle de ting, som gjorde Nolan filmene helt specielle, er nu fuldstændig glemt, til fordel for skøre rumvæsner. Og det er vel egentlig det helt store problem med Supermand i begge film. Han er så kraftfuld, at hans fjender bliver mødt til at være endnu mere kraftfulde, og wupti, så har vi enormt lange uinspirerende scener, med CGI figurer, der ryger igennem CGI bygninger. Gaaab.. 

    BvS har da sine højdepunkter. Men vi når altså langtfra den charme som den forrige Batman trilogi havde eller underholdningen fra Marvel's univers. 

    2,5/6

    soren23-03-16 23:26

  • ★★★0

    Hvad så... Hvad siger folkens til filmen?

    Babo25-03-16 00:57

  • ★★★0

    Jeg synes filmen har fået en hård medfart. Jeg var ganske glimrende underholdt af denne rod. Det var en lidt rodet fortalt film, med tvivlsomme motivationer af flere figurer, men de gode, enkeltstående elementer træk virkelig op for mig. Forholdet mellem Wayne/Alfred var godt. Modent forhold. Alfred fungerer mere som en hjælper og man fornemmer det gode samarbejde igennem flere år. Kan også glædeligt meddele at Affleck gjorde en rigtig god figur som Batman. Jeg nød hans outfit, stemme, biler, og slåsscenen i bygningen var nice. Han rammer så ikke helt den psykologiske dybde, som Bale gjorde, hvor man kom bagom karakteren, og her er Affleck så bare ikke en særlig alsidig skuespiller, der kan udtrykke noget som måske ikke står skrevet i manuskriptet. Det kan Bale. Det kan Keaton. Vi får dog atter Bats forhistorie og selvom den visuelt var rigtig fint drejet sammen (minder meget om Nolans) så var den måske lidt unødvendig at vi atter skulle præsenteres for den. Men jeg er stadig helt med på Affleck og jeg er som sagt positivt overrasket. Cavill er også rigtig god her. Gadot er ok, får slet ikke tid nok her til at udvikle sig. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal synes om Eisenberg som Luthor. Karakteren er tydeligvis lidt anderledes end hvad jeg kender til den, men jeg synes måske aldrig rigtig han virkede farlig eller særlig interessant. Fin nok, vil jeg kalde det, men her kunne jeg have ønsket en anden i rollen. 

    Slåsscenen mellem Bat og Superman var mega fedt at se på det store lærred. God koreografi. Fremragende visuelt. God opbygning til tvekampen. Dialogen er sine steder rigtig fin af Chris Terrio (skrev også Argo). Fine overvejelser om Supermans situation og hans plads i vores univers samt den tvekamp mod en Batman, synes jeg lagde op til en interessant diskussion. Desværre blev dette tit afbrudt af nye trusler og Doomsday er bare hamrende åndssvag ide at putte i denne film. Snyder burde have haft tiltro til, at kampen mellem Bat og Superman rækkede og så tror jeg Snyder havde stået med en mesterlig film. Tredje akt drukner i CGI-fest, som jeg indrømmet fandt ganske underholdende, men jeg tog mig selv i at tænke, at dette havde fungeret så meget bedre uden. 

    Så altså, en film med fejl og mangler. Men også åbenlyse styrker og jeg kan altså ikke genkende det dårlige billede, som anmelderne har tegnet. 7/10 herfra og håber måske på en DC-cut kan gøre noget ekstra. 

    Babo25-03-16 01:40

Log ind for at deltage i diskussionen