Forum - Forum-tråd: Hvad laver du nu?

Hvad laver du nu?

  • ★★★★1

    Bookede lige billet hjem til Sønderborg for at være sammen med familien i 8-9 dage.

    Som sædvanligt er Bane Danmark i gang med at renoverer skinner henover sommeren.Denne gang har de dog overgået sig selv.

    Normalt betyder skinnearbejde, at der er nedsat hastighed ned gennem Jylland, fordi de kun kan bruge det ene spor, mens der arbejdes på det andet. Nogle gange kan det også betyde, at man skal skifte en enkelt gang undervejs i stedet for at køre direkte. Men de plejer at være gode til at have 1-3 afgange i løbet af dagen, der alligevel kører hele vejen direkte.

    Denne gang: Not so much!

    Jeg skal tage et S-tog to stop til Valby. Derefter et tog til Slagelse. Så med togbus fra Slagelse til Korsør. Tog fra Korsør til Kolding. Og endeligt nyt tog fra Kolding til Sønderborg. 

    Og det var den afgang, der var færrest skift på. De fleste andre afgange havde to skift mere.

    Det forlænger selvfølgelig også rejsetiden med ca. halvanden time. 

    Jeg er allerede træt ...

    thomsen19-07-24 11:08

  • ★★★★1

    Jeg er allerede træt ...

    Er det ikke ligefør det er hurtigere at tage en bus, FlixBus, eller hvad de hedder.

    NSF19-07-24 11:30

  • ★★★★★2

    Så gik halvdelen af alle verdens apps lige ned, fly rundt om i hele verden er aflyst, pengeoverførsler i banker er påvirket, ekstra brandmænd er indkald for at sidde klar ved telefonerne, kaos hersker... alt sammen pga. en opdatering af et antivirusprogram.

    Og så er der stadig folk, der mener, at det er pjattet at preppe i tilfælde af et større hackerangreb...

    chandler7519-07-24 11:40

  • ★★★0

    Det viser sig at Trump og Biden allerede har haft deres anden debat:  www.youtube.com/watch

    Jeg har tilladt mig selv at springe lidt frem i videoen.

    Essal19-07-24 12:05

  • ★★★★★★0

    Der skal så lidt til. Vi er blevet meget sårbare, efter alt er blevet digitalt. Det er også fedt at have i hverdagen, det er helt sikkert, og ville ikke undvære noget af det. Men et vink med en vognstang, om at et enkelt system, nok ikke er smart at benytte globalt.

    davenport19-07-24 12:08

  • ★★★★★0

    Min mor skulle have taget blodprøver og EKG på Frederiksberg hospital, men måtte tage hjem igen, da de ikke kunne komme ind i nogle systemer pga. nedbruddet... :/

    chandler7519-07-24 12:49

  • ★★★0

    Min far har fået sig en el scooter (lokalt kaldet for en Brum Brum). Det er sjov maskine. Smækker en bluetooth højtaler i kurven med noget heavy og så kører jeg ellers rundt og hygger mig. Den mangler bare en ølholder.

    Aranyhajú Nyárszépe19-07-24 13:46

  • ★★★★★★0

    Kan helt sikkert købes som tilbehør. Det er en boomende branche med fingeren på pulsen :D 

    davenport19-07-24 13:49

  • ★★★★0

    Mener I ikke den gennemsnitlige LEVE alder?

    Jeg er ret sikker på at den gennemsnitlige alder er noget lavere. 

    Undskyld, jeg kunne ikke dy mig :-)

    S. Rico19-07-24 15:07

  • ★★★★★★0

    Har lidt for meget tid på arbejde

    Der bliver konsumeret omkring 5800mia smøger om året, der dør omkring 5mio af rygning om året. Det vil sige der skal ca 1,15mio smøger til at slå en person ihjel. Den gennemsnitlige alder i Danmark er 84, så hvis man først starter med at ryge som 5årig og holder sig under 2 pakker om dagen, er det ikke farligt at ryge.

    Lyder det ikke som om staten bare prøver at manipulere os til at stoppe med at ryge, fordi det skaber politisk modvind at sende kontanthjælps modtagere ud og samle cigaretskodder?

    Jeg tror nu ikke, at man kan sætte det sådan  op :)

    Ikke alle dør af rygningen, det øger bare kraftigt din sandsynlighed for tidlig død. Og der er også en anden fejl: rygerne dør i gennemsnit tidligere. Rygere, der dør som følge af rygning, dør 15 år tidligere. Så de trækker gennemsnittet ned. Anekdotisk eksempel: min mor blev 68,min far 69 (men han drak så også en del)

    Guldager19-07-24 15:51

  • ★★★★2

    Efter at have læst lidt mere om det store IT-nedbrud i dag og hvad der faktisk er sket, har jeg to reaktioner:

    1. Jeg er glad for at det ikke er mit ansvar på arbejde.
    2. Det er overraskende og chokerende så lidt redundans der er ude i den store verden.

    NSF19-07-24 18:31

  • ★★0

    Jeg har tidligere oplevet et stort hackerangreb for en kunde vi arbejdede for. Så det betød nedlukning af alt netværk, alle password skulle resettes og kun de allermest nødvendige systemer var oppe at køre på det interne netværk.

    Og så starter du simpelthen fra bunden hvor alt langsomt bliver åbnet op for.

    Det er ikke det mest spændende job.

    Kiyonji19-07-24 19:10

  • ★★★★1

    www.pcgamer.com/software/security/a-furry-hacktivist-group-has-breached-disney-leaked-11tib-of-data-and-says-its-because-club-penguin-shut-down/

    Disney er blevet hacket.

    NSF20-07-24 07:02

  • ★★★★★★0

    Nullbulge describes itself as "a hacktivist group protecting artists' rights and ensuring fair compensation for their work

    These include "crypto promotion", "AI artwork", "any form of theft", and generally anything to do with creator compensation

    Men de hackede Disney, fordi Disney lukkede et spil? Så ikke noget andet formål end de var mopsede?

    Et spørgsmål til jer IT-folk: vil et firma altid selv være skyld i, at et hacker-angreb lykkes pga dårlig sikkerhed? Eller kan man aldrig helt være sikker?

    Guldager20-07-24 09:29

  • ★★★★1

    vil et firma altid selv være skyld i, at et hacker-angreb lykkes pga dårlig sikkerhed? Eller kan man aldrig helt være sikker?

    Man kan aldrig være helt sikker fordi der kan være sikkerhedshuller i software, firmware og andet, som man ikke kender til og dermed ikke kan kontrollere.

    Når det er sagt, så er hackere og tilsvarende præcis ligeså dovne som alle andre, så man vil selvfølgelig gøre det let for en selv. Firmaer med åbenlys dårlig sikkerhed, uanset om det er på softwaresiden eller den menneskelige faktor, kan være et mere fristende mål, end en virksomhed der går virkelig op i sikkerhed.

    I langt de fleste tilfælde, er det dog den menneskelige faktor der spiller en stor rolle, da sådan noget som social engineering typisk er den største trussel. Én person der ser ud til at høre til kan gøre stor skade - koble direkte til det interne netværk, installere overvågning, spoofe wifi osv. Den slags fungerer også udenfor IT, jeg så bl.a. en historie for nogle år siden hvor en person beskrev at han altid kom gratis ind i biografen, simpelthen fordi han havde en stige med og så ud som om at han var der for at fikse noget.

    Det behøver ikke engang at være noget man er tilstede fysisk for at gøre, men hvis man spoofer en mailadresse og sender en mail til udvalgte medarbejdere i en virksomhed, der installerer malware eller noget tilsvarende på en computer. Når det kommer til social engineering spiller man på den tillid som de fleste mennesker har, når det kommer til andre mennesker.

    Sikkerhed skal også opvejes i forhold til at medarbejderne kan arbejde og det er langtfra altid at de to ting er i balance. Når sikkerhed bliver irriterende, begynder medarbejderne at ignorere det eller aktivt undgå det, fordi det kommer i vejen for deres arbejde. På et par af mine gamle jobs var det tilfældet - et sted skulle adgangskoderne være så komplekse og man havde så mange af dem, at det typisk endte med at medarbejderne havde dem skrevet ned og liggende i deres skuffer, eller stående på en post-it der sad på skærmen. Et andet sted var man så paranoid omkring sikkerhed, at der gik mange arbejdstimer tabt fordi noget så simpelt som at overføre en fil til USB skulle gå gennem IT-afdelingen og kun udvalgte computere kunne bruge USB, så dem skulle man låne af IT. Det stod i stærk kontrast til at IT havde en alarm når en bruger blev låst ude af sin konto og proceduren bare var at låse op for vedkommende og først reagere hvis det skete 3-4 gange i træk.

    NSF20-07-24 10:10

  • ★★★★★★0

    Så - udover "spionen" i firmaet - så er det i høj grad et spørgsmål om mangel på kontrol (selvom kontrollen så går udover ens arbejdsgang)? Altså, dårlig software, dårlig firmware, folk der downloader ting osv.

    I den ideelle verden - hvis nu software og firmware var helt sikker og folk brugte de rigtige protokoller - kan man så hacke sig ind i et firma? I virkeligheden tror jeg egentlig ikke jeg ved, hvordan hacking virker...altså, jeg er med på, at hackere ofte får installeret et program eller en backdoor - men kan man også hacke sig ind uden alt det?

    Guldager20-07-24 10:20

  • ★★★★0

    Så - udover "spionen" i firmaet - så er det i høj grad et spørgsmål om mangel på kontrol (selvom kontrollen så går udover ens arbejdsgang)? Altså, dårlig software, dårlig firmware, folk der downloader ting osv.

    Både og - kontrol er som sådan fint nok, men det er en overvejelse hvor omfattende den bør være. Det er i højere grad et spørgsmål om at træne medarbejdere til at gå imod nogle ret menneskelige instinkter. Som udgangspunkt vil vi stole på andre mennesker og som udgangspunkt føles det ikke rart at skulle konfrontere andre mennesker, der ser ud til at høre til. Samtidig kæmper man imod vaner, fordi får man 30, 40, 100 mails om dagen og én af disse mails ligner alle de andre, men faktisk ikke er det, så kan stort set alle falde i. Selv jeg som arbejder med den slags, er faldet i en enkelt gang, sammen med min daværende kollega. Det mest dumme var, at vi begge vidste at vi kørte en phisingtest i firmaet og vi begge klikkede på det link, som vi ikke burde have klikket på.

    I den ideelle verden - hvis nu software og firmware var helt sikker og folk brugte de rigtige protokoller - kan man så hacke sig ind i et firma? I virkeligheden tror jeg egentlig ikke jeg ved, hvordan hacking virker...altså, jeg er med på, at hackere ofte får installeret et program eller en backdoor - men kan man også hacke sig ind uden alt det?

    Den ideelle verden kan ikke eksistere. Jo mere komplekse de systemer vi bygger bliver, jo flere fejl er der i dem, det er 100% umuligt at undgå. Det kan også sagtens være at de enkeltstående systemer er perfekte, altså operativsystemet (fx. Windows), sikkerhedsprogrammet og eksempelvis et sagsbehandlingssystem. Men kombinationen af de tre skaber et uforudset sikkerhedshul.

    I et af de firmaer jeg tidligere var ansat i, introducerede vi ultrawide skærme og med dem kom der et stykke software til at håndtere vinduerne på en skærm, så man kunne sætte dem op i et mønster, så nogle vinduer var store, andre var små, afhængigt af hvad der gav en det bedste arbejdsflow. Det specifikke stykke software fik vores mailprogram til at crashe. Det var ikke en sikkerhedsbrist, men bare et eksempel på at to stykker software der overhovedet ikke har noget med hinanden at gøre, pludselig kan skabe uforudsete fejl.

    Men hvis vi antager at den verden eksisterer hvor der ikke er fejl i software og vi vænner alle mennesker af med at være mennesker, så er det meget usandsynligt at man kan hacke sig ind. Det er dog ikke umuligt, fordi et grundigt kendskab til de systemer der bruges, kan måske gøre at man kan skaffe sig adgang.

    Det skal dog siges, at "filmhackeren" ikke rigtigt eksisterer i virkeligheden, altså nørden der sidder i kælderen med solbriller på og sniger sig gennem sikkerhedssystemer. Man har en indgang, eller leder efter en indgang, før man går i gang - det kan være at metodisk lede efter kendte sikkerhedshuller, det kan være at der er efterladt en åbning i netværket ved en fejltagelse, eller at man har efterladt noget information et sted, hvor man ikke burde. I filmen Hackers ser man skuespillerne lede efter koder i en affaldscontainer til papir, ikke 100% realistisk i dag, men dengang var det totalt plausibelt at papir blev smidt ud og medarbejderne kunne have skrevet koder og den slags på.

    NSF20-07-24 10:42

  • ★★1

    Jeg kan nikke genkendende til det med passwords. De skal også være så komplekse hos os, så til gruppekontoerne, altså de konti hvor der er flere brugere som benytter sig af dem sætter de ofte bare en post-it på computeren. Nogle gør det også på deres egne computere.

    Et af de spørgsmål jeg også får ret ofte er "hvad var fejlen" eller "hvorfor virkede det ikke". Hvortil jeg ofte bare kan svare at jeg ikke aner det men jeg ved hvordan jeg får det til at virke igen. For eksempel hvis et program crasher hele tiden og det så hjælper med en simpel geninstallation.

    Det kan være en korrupt fil, en bug i programmet, at den ikke samarbejder med et andet program. Eller en opdatering så det lige pludselig ikke er kompatibelt med enten den Windows version der er installeret eller et andet program. Der er så meget der kan gå galt.

    Windows har det for eksempel også nogle gange med ikke at ville genkende/registrere eksterne monitorer, selv om det har virket fint. Endnu et eksempel hvor der ikke altid er en forklaring på hvorfor, andet end nogle gæt.

    Kiyonji20-07-24 10:55

  • ★★1

    En af de hacking metoder som faktisk blev flittigt brugt for et par år siden, men som jeg tror de fleste firmaer er klar over nu og har lukket ned for er, ata folk kunne finde på at lægge USB stick i nærheden af firmaet. Det kan være på en bænk, stol eller bord udenfor. Der vil så en gang imellem være nogle der vil samle den op og af nysgerrighed sætte den i deres computer og vupti så har du inficeret hele din afdeling.

    Men som sagt så tror jeg de fleste har låst for USB stick til computeren nu til dags, således at sådan noget ikke kan lade sig gøre. Det er dog et eksempel på en meget lavpraktisk måde at hacke sig ind i et system eller inficere den med virus. 

    Det er også derfor der bliver sendt alle disse phishing mails. Hackere vil gerne det så let som muligt og da der desværre er nogle der stadigvæk trykker på links i dem, så er de meget effektfulde. 

    Det hjælper også at de er blevet meget bedre til at udforme det og derudover hvis du får mange mails i løbet af en dag og har tankerne et andet sted, så kan folk komme til at klikke på dem uden rigtig at have kigget mailen igennem. Generelt set vil jeg dog sige at folk i hvert fald hos os er ret gode til at kontakte IT-afdelingen, men hvis du sender en mail til 5000 personer så kræver det også blot at 1 person åbner linket.

    Vi måtte lukke hele netværket ned på grund af sådan en handling hos en kunde..

    Kiyonji20-07-24 11:03

  • ★★★★0

    Windows har det for eksempel også nogle gange med ikke at ville genkende/registrere eksterne monitorer, selv om det har virket fint. Endnu et eksempel hvor der ikke altid er en forklaring på hvorfor, andet end nogle gæt.

    Ja, Windows 10 har det lidt stramt med flere skærme. Det er bedst hvis begge kører på DP, men selv i de tilfælde kan man være ude for at den ene bare nægter at tænde af en eller anden årsag.

    Det er tilfældet på min arbejdscomputer. Hvis min computer slukker skærmene og jeg øjeblikkeligt trykker på tastaturet for at de tænder igen, tænder den ene kun. Så skal jeg låse min computer, vente på at skærmen slukker, logge ind igen og så virker begge.

    Det sære ved det er, at Windows siger at skærmen er tilsluttet og jeg kan køre musen hen på den skærm der ikke er tændt, hvilket ikke burde være muligt via DP, men det sker alligevel.

    Jeg har bare accepteret at det er tingenes tilstand, indtil en dag hvor jeg får taget mig sammen til at få sat en ny computer op til mig selv.

    NSF20-07-24 11:04

  • ★★★★★★1

    Men... I ID4 havde de da nemt ved at uploade en virus til rumvæsnernes computer? ;)

    davenport20-07-24 12:15

  • ★★★★★★0

    Tak for jeres forklaringer :) - så ved jeg ca. 0.01% mere om hacking :)

    ----

    Jeg fandt en ny video-serie, jeg ikke har set: Middle Ground af Jubilee. De tager to sider og lader dem diskutere ganske civiliseret.

    Har indtil videre set tre afsnit: astrologer vs. astronomer, trans-atleter og cis-atleter (om ttanskønnede har en fordel) og tre videnskabspersoner overfor tre flat-earthers. Der er over 90 afsnit, så Youtube til lang tid!

    Guldager20-07-24 16:30

  • ★★★★0

    Tak for jeres forklaringer :) - så ved jeg ca. 0.01% mere om hacking :)

    ----

    Hvis du vil vide mere, så har Kevin Mitnick skrevet en ret lettilgængelig bog om sit liv, Ghost in the Wire. I 90'erne var han den mest eftersøgte hacker i USA (selvom den betegnelse ikke helt passer på ham). I bogen beskriver han hvordan han fik adgang til alverdens systemer og selvom langt de fleste ikke er i brug længere, kan man få en god forståelse af fremgangsmåder det stadig bruges i dag.

    Der er også en OK bog om Anonymous, som dog ikke er supergodt dokumenteret og nok er lidt mere teknisk, men den giver et godt indblik i mere moderne sikkerhedsbrud, bl.a. da Anon gik i krig med Scientology, We are Anonymous.

    Den giver samtidig et fornuftigt indtryk af datidens internetkultur.

    NSF20-07-24 16:51

  • ★★★★★★3

    Jeg fandt en ny video-serie, jeg ikke har set: Middle Ground af Jubilee. De tager to sider og lader dem diskutere ganske civiliseret.

    Har indtil videre set tre afsnit: astrologer vs. astronomer, trans-atleter og cis-atleter (om ttanskønnede har en fordel) og tre videnskabspersoner overfor tre flat-earthers. Der er over 90 afsnit, så Youtube til lang tid!

    Og jeg stoppede igen...blev fucking irriteret over de stupide amerikanere, der er med i serien 

    Guldager20-07-24 22:37

  • ★★★0

    Og jeg stoppede igen...blev fucking irriteret over de stupide amerikanere, der er med i serien 

    Men de er generelt ikke for kloge, særligt ikke Trumps tilhængere www.tiktok.com/@thegoodliars/video/7286511169408371999

    :)

    Gorman20-07-24 23:20

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen