Anmeldelse: Deadpool & Wolverine

Pikjokes galore... og ikke så meget andet.

Marvel-euforien har lagt sig. Superheltefeberen er dalet ovenpå flere års solid cinematisk dominans og trætheden er sat ind. Måske er alle de gode historier allerede blevet fortalt. Vi gider snart ikke flere superhelte og seneste års fiaskoer som "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" og "The Marvels" synes at bekræfte at der ikke rigtigt er mere at komme efter i Marvel-brønden. Og dog. For Disney og Marvel har måske et es i ærmet: "Deadpool & Wolverine". Muligheden for at bringe de to fanfavoritter fra både "Deadpool" og "Logan" sammen i én film og samtidig introducere de to karakterer til Marvels cinematiske univers og give en solid mulighed for at vække lidt nyt, "voksent" liv i franchisen. 

Den tredje "Deadpool"-film, den første hos Disney, er nemlig smækfyldt med upassende jokes, snak om sex og narko. For første gang i MCU's historie bevæger humoren sig bare en millimeter under bæltestedet. Hvilket også er den største styrke i "Deadpool & Wolverine". Vanen tro er Ryan Reynolds’ Wade Wilson lige så beskidt i munden som forventet og det er forfriskende. "Deadpool & Wolverine" er samtidig muligheden for at introducere Hugh Jackmans Logan til MCU-universet. En figur, der siden karakterfilmen "Logan" har været et solidt pejlemærke for en mere moden retning for superheltefilmene. Desværre er det ikke nok til at redde "Deadpool & Wolverine" fra at snuble over sine egne jokes. 

Hvordan de to karakterer bringes sammen, og hvordan Wolverine vækkes til livet efter sin exit i "Logan", er ikke relevant eller interessant for historien. Som de fleste bare lidt velbevandrede i Marvel-universet ved, så er Marvels univers(er) netop kendetegnet ved en total mangel på begrænsninger. Med hele multiverset ved hånden, er der intet, der stopper Marvels manuskriptforfattere i at trække alskens ideer ud af den uendelige brønd. Intet betyder noget, for alt kan altid ændres ved at bortforklare det med et alternativt univers. Ingen død er endelig. Ingen superhelt kan tabe. Ingen historier kan ende dårligt. Måske netop derfor føles "Deadpool & Wolverine" så uendelig formålsløs.

Uanset hvor mange oneliners og pikjokes der fyldes af, så er det umuligt at maskere, at historien endnu engang er én af Marvel-filmenes akilleshæle. Deadpool møder Wolverine og sammen skal de stoppe endnu en skurk fra endnu engang at destruere jorden, universet, tidslinjen. Hvordan, hvorledes og hvorfor er stadig en strøtanke. Wade Wilson vil gerne føle sig nyttig, vil gerne være en Avenger. Desværre for ham er der ikke rigtig plads til en beskidt kæft i superheltenes A-team, så han må forlade sig til sit job som brugtvognsforhandler…lige indtil en hemmelig enhed har brug for Wades hjælp til at stoppe universet fra at ophøre med at eksistere. 

De gode ting først. Kemien, eller måske det modsatte, mellem de to helte er styrken, der holder filmen sammen. Reynolds er skabt til rollen som den sh*t talking superhelt. Det er godt at se ham tilbage, mens Jackman modsat stadig er den perfekte træmand. Sammen er de et skidegodt makkerpar, der lammetæver hinanden utallige gange under filmens to timer. Og det er skønt. Til at begynde med. For ligesom med alle de velfungerende elementer i filmen, så stopfodres vi med det, indtil man er lige ved at blive kvalt. Synes du det er sjovt, når den fjerde væg brydes? Jamen, så værsgo. 40.000 gange smøres der lige endnu et lag meta på. Kan du godt lide pikjokes? Jamen, hér er et fad fyldt med pikjokes. Velbekomme. "Deadpool & Wolverine" er nemlig meget mere og mere til, hele tiden. Og så igen. Og igen. 

For selvfølgelig er filmen sjov. Det er nemlig også det bedste ved filmen. Humoren og volden. Der er masser af vellykkede punchlines og der er i filmens første fem minutter flere opfindsomme måder at slå ihjel på, end vi har set i en superheltefilm længe. Desværre bliver det så konstant, at vittighederne falder som klyngebomber, og efter kort tid bliver man immun over for det konstante rabalder af morsomheder. Det varer nemlig ikke længe, før humoren erstattes af kedsomhed. Plottet i filmen er nemlig så papirtyndt at, det skal skjules med den konstante støj. Som at sminke et lig, har filmskaberne bag "Deadpool & Wolverine" sørget for, at der er kronisk larm på skærmen. Det er svært at stoppe op og bemærke, hvad der egentlig foregår. Historien er uendelig uinteressant, skurken er ligegyldig og som med så mange andre film i MCU-universet, sidder man som publikum lidt med følelsen af, at der reelt ikke er noget på spil. Det ville klæde Marvels cinematiske univers, hvis Kevin Feige og de andre hoveder hos Marvel valgte at aflive idéen om multiverset. Måske det ville tilføje bare en smule indlevelse tilbage til franchisen.

Som lovet, byder filmen også på en række solide cameos, der nok skal få det til at gibbe i fans af sluthalvfemsernes superheltefilm. Et par af gæsterne er ganske overraskende. En enkelt gang måtte undertegnede udbryde et sagte gisp over, hvem der dukkede op på skærmen. Hvor sjovt det end er og hvor underholdende absurditeterne nogle gange er, så er det bare ikke helt nok til at "Deadpool & Wolverine" i sidste ende med at være en super vellykket film.

Nok er den sjov, og nok skal den også byde på underholdende øjeblikke. Men ovenpå de seneste års superhelte-fatigue er filmen også bare mere af det samme, som Marvel bokser med for tiden og har gjort det længe: en uendelig uinteressant historie, der pakkes ind i en allerhelvedes masse larm. Du griner, mens du stirrer ind i intetheden. Tomheden griber dig og du når ud på den anden side, men hverken mættet eller tilfreds. Måske er den største skurk i Marvels Cinematiske Univers hverken Thanos, Kang eller Cassandra Nova. Måske er den største skurk manglen på fængende fortællinger.

"Deadpool & Wolverine" har dansk biografpremiere 24. juli. Heriblandt i FORMAT Bio, læs mere her.

Deadpool & Wolverine

Kommentarer

Deadpool & Wolverine

  • ★★★★★★0

    Svarer nogenlunde til mine forventninger - men jeg skal stadig se den.

    Wayne24-07-24 01:11

  • ★★★0

    Svarer nogenlunde til mine forventninger - men jeg skal stadig se den.

    Oss mig - i aften :)

    Det er i øvrigt mest mine store piger, der insisterer på at se den, så den har vel stadig greb i de unge?

    Gorman24-07-24 08:37

  • 1

    Hmmm, de fleste anmeldere er enige om at det er en af de bedste Marvel film og den bedste af de 3 Deadpool film..

    Men, smag er jo svær at diskutere.

    TheRealLukeSkywalker24-07-24 09:35

  • 1

    "Du griner, mens du stirrer ind i intetheden"

    Haha. Bedre kan følelsen af MCU næsten ikke beskrives.

    I det mindste fik vi en god anmeldelse ud af denne film. Tak for et godt skriv!

    ZimaBlue24-07-24 10:19

  • ★★★★★1

    Hmmm, de fleste anmeldere er enige om at det er en af de bedste Marvel film og den bedste af de 3 Deadpool film..

    Men, smag er jo svær at diskutere.

    De fleste anmeldere? Hvor har du det fra? I USA er anmeldelserne meget blandede med en Metacritic score på 54 ud af 100, hvilket er langt fra de bedste Marvel-film.

    Kruse24-07-24 11:05

  • ★★★★1

    Og på Rotten Tomatoes, hvilket man måske ikke bør tage for gode varer, står den til 80% med en gennemsnitlig score på 7,1/10. Blandt Top Critics står den til 63% med en gennemsnitlig score på 6/10.

    Til sammenligning ligger den bedst ratede MCU-film, Black Panther, på 99% og 8,6/10. Den har selvfølgelig en del flere anmeldelser at gå ud fra.

    NSF24-07-24 11:11

  • ★★★★0

    OK! Modtaget Moovy En middelmådig ting...

    Men har DK ikke allerede Soundvenue, når vudden' man skal gebærde sig i tiden?

    Penis HER

    Gasivodo24-07-24 19:17

  • 1

    Så meget er vi alle forskellige. Jeg tror at folk der lever af at anmelde og ser så mange film som de gør, glemmer at anmelde de forskellige film ud fra hvad de er. De bliver så meget mere kritiske. Uanset hvad de siger, skal jeg da absolut se den.

    Jeg elsker at se en film med en masse aktion, hvor man kan slå hjernen og bare blive underholdt. Ligesom vi gjorde med de gode gamle aktionfilm før alt skulle være kunst.

    Jeg har ikke læst anmeldelsen, kun set de givne stjerner.

    MartinH25-07-24 17:53

  • ★★★3

    Jeg tror at folk der lever af at anmelde og ser så mange film som de gør, glemmer at anmelde de forskellige film ud fra hvad de er.

    Og hvad er Deadpool & Wolverine så? :)

    Essal25-07-24 19:54

  • ★★★★5

    Så meget er vi alle forskellige. Jeg tror at folk der lever af at anmelde og ser så mange film som de gør, glemmer at anmelde de forskellige film ud fra hvad de er. De bliver så meget mere kritiske. Uanset hvad de siger, skal jeg da absolut se den.

    Jeg elsker at se en film med en masse aktion, hvor man kan slå hjernen og bare blive underholdt. Ligesom vi gjorde med de gode gamle aktionfilm før alt skulle være kunst.

    Jeg har ikke læst anmeldelsen, kun set de givne stjerner.

    Der er da en større chance for at de netop anmelder film på filmenes præmisser, netop fordi de ser mange flere film end en gængs biografgænger og dermed har en lagt større erfaring.

    At de bliver mere kritiske hænger nok også sammen med at de ser markant flere film end gennemsnittet, men det er også samtidig noget vrøvl, fordi anmeldere er jo ikke et hive mind, så de giver en karakter ud fra vidt forskellige årsager og har forskellig smag, ligesom alle andre.

    At sige "at alt skal være kunst" er enormt fjollet i en tid hvor blockbusteren er ultrafattig på kreativitet, fordi franchises driver maskinen.

    Og samtidig er det et slidt og gammelt argument, der har eksisteret så længe som jeg har læst anmeldelser. Altså at anmeldere kun vil se kunst. Der er satme mange af dem ser sætter pris på vellavet aktion, ellers ville film som Fury Road jo ikke få så gode anmeldelser.

    NSF25-07-24 20:23

  • ★★★★0

    Når det er sagt, så har jeg selv fået set filmen i dag og jeg havde en fest. Som anmelderen er lidt inde på, så står jokes og referencer i kø, så man bliver lidt overvældet, hvilket nok er en af filmens store svagheder. Den anden er, at man lader til at gå efter rekorden i fucks pr. minute, da der virkelig smørres tykt på for at understrege R-ratingen.

    Om det er fordi det er Deadpool, eller om der er en dybere mening med det, vil fremtiden vise..

    .. men det var ret interessant hvor meget vægt der blev lagt på at MCU efter Endgame er kørt helt skævt og at man nærmest "annoncerer" at hele multivers-tingen er stendød. Det kan ihvertfald tolkes som at der er et retningsskifte på vej.

    Udover de mange og rigtig gode cameos, synes jeg at det var god stil..

    ... at lave en slags hyldest til Fox' superhelteunivers. Selvom langtfra alt fungerede efter hensigten, så kan man ikke komme uden om, at uden det, er det ikke sikkert at MCU i det hele taget ville eksistere. Og det var rigtig god stil at omfavne godt som skidt, hvilket faktisk lidt gav mig lyst til at gense nogle af de gamle film.

    Nå ja, som tegneseriefan er der også en del referencer at tage fat på, da de ikke begrænses til filmuniverset. Samt referencer til den virkelige verden, som ikke er begrænset til Deadpool og Wolverine.

    Kort sagt, trods sine svagheder, havde jeg det sjovt med filmen. Der har været en enkelt film der har været bedre af MCU-filmene siden Endgame, men der har helt sikkert ikke været en, hvor jeg har grinet ligeså meget.

    NSF26-07-24 00:07

  • ★★★0

    Når det er sagt, så har jeg selv fået set filmen i dag og jeg havde en fest. Som anmelderen er lidt inde på, så står jokes og referencer i kø, så man bliver lidt overvældet, hvilket nok er en af filmens store svagheder. Den anden er, at man lader til at gå efter rekorden i fucks pr. minute, da der virkelig smørres tykt på for at understrege R-ratingen.

    Om det er fordi det er Deadpool, eller om der er en dybere mening med det, vil fremtiden vise..

    .. men det var ret interessant hvor meget vægt der blev lagt på at MCU efter Endgame er kørt helt skævt og at man nærmest "annoncerer" at hele multivers-tingen er stendød. Det kan ihvertfald tolkes som at der er et retningsskifte på vej.

    Udover de mange og rigtig gode cameos, synes jeg at det var god stil..

    ... at lave en slags hyldest til Fox' superhelteunivers. Selvom langtfra alt fungerede efter hensigten, så kan man ikke komme uden om, at uden det, er det ikke sikkert at MCU i det hele taget ville eksistere. Og det var rigtig god stil at omfavne godt som skidt, hvilket faktisk lidt gav mig lyst til at gense nogle af de gamle film.

    Nå ja, som tegneseriefan er der også en del referencer at tage fat på, da de ikke begrænses til filmuniverset. Samt referencer til den virkelige verden, som ikke er begrænset til Deadpool og Wolverine.

    Kort sagt, trods sine svagheder, havde jeg det sjovt med filmen. Der har været en enkelt film der har været bedre af MCU-filmene siden Endgame, men der har helt sikkert ikke været en, hvor jeg har grinet ligeså meget.

    Er stort set enig med dig - synes dog ikke referencerne var for mange, så har sikkert overset en del af dem :)

    Gorman26-07-24 08:40

  • ★★★5

    Så meget er vi alle forskellige. Jeg tror at folk der lever af at anmelde og ser så mange film som de gør, glemmer at anmelde de forskellige film ud fra hvad de er. De bliver så meget mere kritiske. Uanset hvad de siger, skal jeg da absolut se den.

    Jeg elsker at se en film med en masse aktion, hvor man kan slå hjernen og bare blive underholdt. Ligesom vi gjorde med de gode gamle aktionfilm før alt skulle være kunst.

    Jeg har ikke læst anmeldelsen, kun set de givne stjerner.

    Prøv at læse anmeldelsen, ellers fremstår din påstand ærligt talt ret hul. I anmeldelsen argumenteres der reelt for, hvorfor den pågældende karakter gives. Samt hvilket publikum, der vil få det mere ud af filmen. Og det er ikke fordi, at filmen ikke anmeldes ud fra dens præmis. Netop tilgangen ud i at se en film ud fra, hvad den er,  er en disciplin, som filmjournalister generelt gør en dyd ud af håndværksmæssigt. Det kan aldrig blive objektiv. Men det kan blive en rettesnor for, hvorvidt en læser kan genkende kritik og/eller ros for, om han/hun selv får set filmen.

    Dolphinfriendly26-07-24 14:37

  • 0

    Jeg havde et lille håb om, det gav traileren indtryk af, at det ville blive en krydsning af det bedste fra Deadpool 1+2 og Logan. Point til markedsføringsafdelingen for det. Der var måske 5 minutter Logan, det der var valgt ud til traileren, resten var Deadpool.

    Hovedgrunden til at finde denne Wolverine blev ikke særligt godt forklaret og gav selv i MCUs superhelteunivers ingen mening.

    Flere af de forskellige cameos var spoilet, men det er nærmest umuligt at holde alt hemmeligt når der er så mange. Der var dog 3 der kom fuldstændig bag på mig på den fede måde.

    Jeg vidste at Dafne Keen ville vende som X-23, det var noget jeg havde forventet, selv hvis jeg ikke havde hørt om det, så ikke den store spoiler. Jeg havde også hørt om Electra.

    Til gengæld vidste kendte jeg ikke noget om følgende:

    Human Torch spillet af Chris Evans.

    men dem der overraskede mig mest var Vesley Snipes som Blade og at vi endelig fik set Channing Tatum som gambit. Hvorfor den film aldrig blev til noget jeg ikke, om det bare var manglende tiltro til det efter nedgang i kvalitet/modtagelse af de sidste X-Men film, eller om filmen ville blive for dyr at producere i forhold til hvad de forventede at den ville tjene ind. Men hærligt at se ham trods alt i rollen.

    Johnny4227-07-24 08:11

  • ★★★0

    Og hvad er Deadpool & Wolverine så? :)

    @MartinH du har stadig ikke svaret på hvilken type film "Deadpool & Wolverine" er... 

    Det er næsten som om at du ikke kan bakke dit eget udsagn op. ;)

    Kom nu ind i kampen, MartinH.

    Essal27-07-24 08:32

  • ★★★★0

    Flere af de forskellige cameos var spoilet, men det er nærmest umuligt at holde alt hemmeligt når der er så mange. Der var dog 3 der kom fuldstændig bag på mig på den fede måde.

    Jeg havde heldigvis kun fået spoilet en enkelt af dem, da jeg så den sidste trailer, men ja..

    Human Torch var et godt indslag. Jeg gættede det ikke og jeg synes at de var virkelig gode til at trække den ud.

    Snipes var super cool. Det er lidt kedeligt at han nok ikke har alderen til at trække læsset i en film længere, men han gjorde virkelig god figur i filmen. Omvendt er Mahershala Ali 50 og det er fem år siden han hoppede ombord på den nye filmatisering, men den er endnu ikke blevet til noget. Hvis de er lidt hurtige og gør rent bord, kunne de sgu nok få 2-3 film ud af Snipes, før han er for gammel.

    Tatum synes jeg både var et sjovt indslag, fordi han aldrig fik sin egen film, men samtidig synes jeg også at det var lidt et skridtspark til Taylor Kitsch, som jo faktisk spillede rollen. Jeg er dog ikke overbevist om at Tatum ville have været et godt valg til rollen, hvis man faktisk havde stablet en filmatisering på benene.

    NSF27-07-24 09:30

  • ★★★★★0

    Jeg gik internet dark og fik ikke spoilet noget, så det kan lade sig gøre, jeg så heller ikke sidste trailer, hvor mere blev spoilet.

    Jeg var rigtig godt underholdt, og The New Gang var ret munter, men en anden ting jeg lige ville fremhæve er de munter Needledrops i løbet af filmen, og den end credits montage, var meget sød.

    Den opfinder ikke MCU på ny hvis, eller noget, men jeg var pokkers godt underholdt, og det havde man sku blot lige brug for her og nu.

    Og jeg siger det blot igen se Xmen 97, hvis man vil se et andet take på tingene.

    Elwood29-07-24 22:06

  • ★★★★0

    Jeg gik internet dark og fik ikke spoilet noget, så det kan lade sig gøre, jeg så heller ikke sidste trailer, hvor mere blev spoilet.

    Jeg så trailerne, men alligevel var det eneste jeg havde fået spoilet, at en af fodboldspillerne fra Wrexham ville være med. Alt andet kom som ret store overraskelser.

    Og ja, jeg var også virkeligt godt underholdt. Har næsten lyst til at se den igen allerede.

    dyg30-07-24 08:59

  • ★★0

    Jeg synes, at Deadpool & Wolverine var en fremragende sjov film. Jeg vælger at se den som en decideret komediefilm, fordi dens dramatiske elementer var mindre fremtrædende end de var i Deadpool 2, som på den følelsesmæssige kvotient rammer mig mere end den nye her gør, mens jeg griner meget mere i 3'eren, da jokes står i kø for at blive fyret af.

    Hvor Deadpoolfilmene generelt har været meta omkring blot Deadpool, så var tilførelsen af de nye karakterer og deres meta omstændigheder i tråd med ånden for Deadpool filmene og velvalgte.

    Når gimmicken omkring de folk, der er med, har forlagt sig, så indser jeg dog, at filmen ikke rigtig har så meget at sige andet end, at man er resultatet af de fiaskoer, man har oplevet og ens evne til at smide alt på bordet trods ens nederlag er, hvad der i sidste ende definerer en.

    Fint budskab. Jeg oplever bare, at Loki-serien gør det bedre, mens den også er sjov.

    Dens største svaghed er, at dens skurk er alt for mægtig, men bruger ikke sine kræfter optimalt, som giver heltene en chance og det er sådan set også noget, jeg havde et problem med ift. Thanos, da han havde sit store virvar af evighedssten, men ikke brugte dem optimalt, men I ved... plottet skal jo have en chance.

    Jeg endte med at give den 4 ud af 6 stjerner, hvoraf marketingen faktisk får den ene stjerne ud af de 4, fordi filmens opbygning også har været vildt underholdende og en stor del af beretningen om filmen og der synes jeg, at de har formået at gøre meget af en lidt over 2 timers løbetid. Plus at jeg kommer til at gense den.

    Bedste Marvel film for mig siden "Spider-Man: No Way Home", som i min optik implementerede tidligere versioner af karakterer meget bedre og mere organisk (endda rørende).

    The Paki Don30-07-24 09:42

  • ★★★★★0

    Filmen blev vist i Hall H til Comic Con med trioen, og Feige og efterfølgende kom alle cameos on stage, det lyder som om de havde en god dag, Ryan og Hugh var meget touched i video’en.

    Elwood30-07-24 11:46

  • ★★★★★0

    Btw. De der officielle omkring don’t spoil the movie, generelt hvor lang tid “gælder” de, ved godt det ikke er lov men, variety har allerede stortset spoiler næsten alt i direkte overskrifter ikke engang som tekst skjult i en artikel.

    Elwood30-07-24 16:04

  • ★★★0

    Btw. De der officielle omkring don’t spoil the movie, generelt hvor lang tid “gælder” de, ved godt det ikke er lov men, variety har allerede stortset spoiler næsten alt i direkte overskrifter ikke engang som tekst skjult i en artikel.

    Jeg synes generelt at mange nyhedsmedier har hovedet langt oppe i biiiiiiiiiip, når det kommer til at spoile helt nye film eller afsnit af stadig kørende serier. Så længe det giver clicks så er det jo det eneste der tæller ikk'... nja ikke helt. Det er generelt sværere og sværere at undgå spoilers for nye populære film, spil og serier med mindre man ser filmen eller afsnittet lige så snart det er udkommet. 

    At der er internet trolls, der ikke har andet i livet end at spoile ting, fordi ingen holder af dem er jo ikke nyt. Men at mange nyhedsmedier bare spoiler på livet løs er sgu en anden sag. Og det er helt ærligt en smule højrøvet. Det er som om at nogen "journalister" har en opfattelse af at så længe at de selv allerede har set den pågældende film eller serie, så er det okay at spoile den. 

    Essal31-07-24 18:15

  • ★★0

    Det er som om at nogen "journalister" har en opfattelse af at så længe at de selv allerede har set den pågældende film eller serie, så er det okay at spoile den. 

    Jeg har en konspirationsteori om, at spoilerkulturen, også indenfor journalistikken, eksisterer for at få folk, der gerne vil opleve en historie på den rigtige måde, nemlig ved at se det for sig selv og ikke som et halvforkølet meme, ind i biografen hurtigst muligt for at tjene kassen.

    The Paki Don31-07-24 18:41

  • ★★★★★1

    Ja de, hvertfald ikke gode til at selv adlyde de der guidelines, og det er jo direkte i overskriften og med et billede af personen det handler.

    Johan er jo chanceløs han skal ha news til sitet men har også baby så han kan bare ikke sådan lige hoppe i bio. Og variety spoiler bare max. Så det er sku ikke nemt.

    Elwood31-07-24 19:13

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen